Verontrustend jaarverslag: Meer katten en honden niet goed verzorgd

dier 1jpg

In Nederland is een zorgwekkende ontwikkeling gaande: steeds meer honden en katten lijden aan verwaarlozing doordat hun eigenaren de oplopende kosten voor dierenartsenzorg niet meer kunnen betalen.

Volgens het jaarverslag van 2023 van de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID), dat vandaag is gepubliceerd, zijn de meldingen over verwaarloosde katten in twee jaar tijd met 22 procent gestegen, terwijl die over honden met 15 procent zijn toegenomen.

In bepaalde gevallen is de situatie zo schrijnend dat de huisdieren bij hun eigenaar zijn weggehaald. Inspecteurs hebben schokkende gevallen gerapporteerd, waaronder honden zonder tanden en sterk vermagerde pups.

Dierenarts onthult: Deze symptomen laten zien dat je hond het einde gaat naderen

Over een inspectie wordt als volgt beschreven: “Ik zag dat er geen tanden meer in de bek van de hond aanwezig waren. Ik voelde tevens dat de hond mager was, ik voelde de ribben en de heupbotten uitsteken.”

Dit moet je de aankomende dagen doen om oververhitting bij je huisdier te voorkomen!

Een ander schrijnend geval betreft honden die vanwege verwaarlozing luiers dragen: “Op dat moment zag ik verschillende honden, die allemaal een luier droegen, sommige in combinatie met een romper. Ook in deze kamer rook ik een enorme stank van ammoniak.”

Uit inspectierapporten en cijfers van RTL Nieuws bij overheidsdienst RVO blijkt dat vorig jaar in totaal 1371 huisdieren in bewaring zijn genomen en naar een veilige plek gebracht.

Samen zien de RVO en de Landelijke Inspectiedienst erop toe dat eigenaren zich aan de wet houden, met nadruk op een schoon hok en medische behandeling voor zieke dieren.

Dierenarts onthult: Deze symptomen laten zien dat je hond het einde gaat naderen

Het aantal meldingen van verwaarloosde honden steeg naar 2760 in 2023, ten opzichte van 2403 twee jaar geleden. Voor katten was er een stijging naar 1957, terwijl dit twee jaar geleden 1638 keer was.

Dierenarts onthult: Deze symptomen laten zien dat je hond het einde gaat naderen

Hoofd van de inspectiedienst, Marc Jacobs, wijst op een verandering waarbij eigenaren die niet langer voor de zorg kunnen zorgen, honden en katten verwaarlozen in plaats van konijnen en knaagdieren.

Inspecteurs hebben opgemerkt dat tijdens de coronacrisis veel mensen impulsief huisdieren hebben aangeschaft, zonder de langetermijnzorg in overweging te nemen.

Volgens een woordvoerder van de RVO is het belangrijk te benadrukken dat mensen openstaande rekeningen bij de dierenarts hebben en hun dieren niet kunnen laten behandelen totdat deze zijn betaald.

Dierenarts onthult: Deze symptomen laten zien dat je hond het einde gaat naderen

“In de handhaving zijn gevallen van ernstig aangetaste gezondheid bij dieren aan het licht gekomen, wat voorkomen had kunnen worden als eigenaren op tijd naar de dierenarts waren gegaan,”

Dierenarts onthult: Deze symptomen laten zien dat je hond het einde gaat naderen
dierenarts

1. De inspecteurs wijzen op de volgende redenen voor de stijging:
2. Een groeiend aantal mensen heeft moeite met het betalen van dierenartskosten.
3. Het verslag geeft een alarmerend beeld.
4. Bij het zien van de cijfers kan het behoorlijk schrikken zijn!
5. Dit verslag raakt het hart, het is hartverscheurend.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven