Ben jij een zijslaper? Dan kan dit een grote impact hebben op jouw gezondheid!

spojpg

Onderzoek heeft aangetoond dat de slaappositie van zijslapers een aanzienlijke invloed kan hebben op hun gezondheid.

Langdurig slapen op je rechterzij kan zowel op korte als lange termijn serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken.

Vandaar de sterke aanbeveling om te slapen op je linkerzij. Laten we eens kijken naar enkele voordelen van deze slaaphouding:

Door op je linkerzij te liggen, wordt de bloedsomloop in je lichaam bevorderd. Dit komt doordat de aorta vanuit het hart naar links buigt om naar de buik te gaan.

In tegenstelling tot het liggen op je rechterzij, waarbij het bloed omhoog moet worden gepompt, vereist het in deze positie minder inspanning om naar beneden te stromen.

Als je vlak voor het slapengaan hebt gegeten, kan het gunstig zijn om op je linkerzij te liggen. Dit ondersteunt de spijsvertering omdat de maag zich in een natuurlijke positie bevindt.

De afscheiding van enzymen uit de alvleesklier wordt gestimuleerd, wat resulteert in een betere spijsvertering en het voorkomen van maagkrampen.

Naast de invloed op de spijsvertering, kan de lichaamshouding van de maag ook helpen bij het verminderen van brandend maagzuur. In deze positie kan de maag de zuurgraad beter reguleren.

Omdat de milt zich aan de linkerkant van het lichaam bevindt, wordt het bloed beter gefilterd en werkt het lymfesysteem optimaal wanneer je op je linkerzij slaapt. Vloeistoffen worden efficiënt naar de milt geleid.

Gezien deze voordelen is het zeker de moeite waard om eens op je linkerzij te proberen te slapen! Zorg er wel voor dat als zijslaper je een neksteunkussen gebruikt, omdat een kussen zonder nekondersteuning nekklachten kan veroorzaken.

Als je gewend bent om op je rechterzij te slapen, kan het lastig zijn om te veranderen. Probeer eens op je linkerzij te liggen met een kussen in je rug om te voorkomen dat je tijdens je slaap weer naar rechts draait.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven