De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) slaat alarm over het hoge aantal sterfgevallen onder jonge kinderen in Europa.
Volgens de organisatie overlijden jaarlijks duizenden kinderen onder de vijf jaar aan oorzaken die met de juiste zorg te voorkomen of te behandelen waren.
Uit cijfers van 2022 blijkt dat in Europa 75.647 kinderen jonger dan vijf jaar zijn overleden. De belangrijkste oorzaken waren complicaties door vroeggeboorte, aangeboren afwijkingen en ernstige luchtweginfecties.
“Deze sterfgevallen hadden grotendeels kunnen worden voorkomen met de juiste medische zorg,” benadrukt de WHO.
Vooral in de eerste levensmaand is de sterfte hoog. Gemiddeld overleden 2,2 van elke 1.000 pasgeborenen binnen vier weken na de geboorte.
In voormalige Sovjetlanden lag dit cijfer het hoogst, maar ook Nederland scoorde met 2,6 sterfgevallen per 1.000 geboorten boven het Europese gemiddelde.
Opvallend is dat in zes van de 53 onderzochte landen de kindersterfte zelfs is gestegen. In Nederland is het aantal sterfgevallen weliswaar niet verder toegenomen, maar ook niet gedaald, net als in zeven andere Europese landen.
Naast kindersterfte ziet de WHO ook op andere vlakken zorgwekkende ontwikkelingen in de Europese gezondheidszorg.
Mentale problemen onder jongeren nemen toe: in 2022 kampte één op de vijf jongeren in Europa met psychische klachten.
Daarnaast blijft zelfdoding een groot probleem. Volgens de WHO was suïcide in 2022 de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren tussen de 15 en 29 jaar.
Overgewicht onder kinderen is een ander groeiend probleem. Uit onderzoek blijkt dat één op de drie schoolgaande kinderen in Europa te zwaar is.
Dit heeft niet alleen gevolgen voor hun gezondheid op jonge leeftijd, maar kan ook op latere leeftijd leiden tot chronische aandoeningen.
“In onze online verbonden wereld voelen onze jongeren zich eenzamer dan ooit. Veel mensen hebben moeite met hun gewicht en zelfvertrouwen. Als volwassenen houden ze problemen met hun gezondheid”, zegt WHO-directeur Hans Kluge.
De WHO roept overheden op om meer te investeren in preventieve zorg en mentale ondersteuning om deze zorgwekkende trends te keren.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) slaat alarm over het hoge aantal sterfgevallen onder jonge kinderen in Europa. Volgens de organisatie overlijden jaarlijks…