Onderzoekers bezorgd over mogelijke krachtige zonnestorm dit weekend

stor 1jpg

Er staat een krachtige zonnestorm op het punt om de aarde te bereiken, wat voor het eerst in bijna twintig jaar gebeurt, waardoor ruimtewetenschappers zich voorbereiden.

Deze G4-geclassificeerde zonnestorm wordt veroorzaakt door een aantal intense uitbarstingen op het oppervlak van de zon.

Deze uitbarstingen zullen geladen deeltjes de ruimte in slingeren, met mogelijk verstoringen in essentiële systemen zoals internet en GPS tot gevolg.

Het Amerikaanse Space Weather Prediction Center (SWPC) heeft diverse krachtige zonnevlammen waargenomen en voorspelt dat de daaruit voortvloeiende plasmawolken de aarde binnen enkele dagen zullen bereiken.

De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), die nauw samenwerkt met SWPC, zal naar verwachting rond 02.00 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag meer details vrijgeven over de mogelijke impact van deze naderende zonnestorm.

De

De Amerikaanse meteorologische en oceanografische instantie waarschuwt dat een G4-geclassificeerde storm aanzienlijke storingen kan veroorzaken in ruimtesatellieten en aardse apparatuur.

In januari 2005 werd de aarde getroffen door een grote zonnestorm, wat voor het laatst van deze omvang was.

In het ergste geval zouden de gevolgen van een zonnestorm vergelijkbaar kunnen zijn met die van de negentiende eeuw, toen een G5-geclassificeerde storm ernstige problemen veroorzaakte, zoals het in brand vliegen van telegraaflijnen.

Vandaag de dag zouden dergelijke gebeurtenissen kunnen leiden tot verstoringen van internet, GPS- en radiosignalen, evenals stroomuitval.

“We verwachten aanzienlijke verstoringen,” zegt Clinton Wallace, directeur van SWPC. Hij stelt echter gerust dat catastrofale gevolgen niet waarschijnlijk zijn.

Toch zijn wetenschappers bezorgd vanwege de langdurige afwezigheid van een dergelijke storm. Deze zonnestorm wordt veroorzaakt door een opvallend grote zonnevlek op het oppervlak.

Er wordt aangenomen dat zonnevlekken een teken zijn van intense magnetische activiteit.


Zulke vlekken, die koeler zijn dan hun omgeving, kunnen zestien keer zo groot zijn als de aarde. Hun impact op onze planeet wordt nu nauwlettend gevolgd door wetenschappers over de hele wereld.


Dit kunnen we volgens experts verwachten!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven