Vanaf 1 juli: Deze dieren mogen niet meer als huisdier!

hdd 1jpg

Er komt binnenkort een nieuwe wet die het houden van huisdieren reguleert met als doel het aantal bijzondere en potentieel gevaarlijke huisdieren te verminderen.

De ‘positieflijst’ gaat vanaf 1 juli van dit jaar in werking, waarop dertig huisdieren vermeld staan die nog wel toegestaan zijn.

De lijst is samengesteld door zes wetenschappers na vijf jaar onderzoek, om duidelijkheid te scheppen over welke huisdieren geschikt zijn om in huiselijke omgevingen gehouden te worden.

Op de lijst van niet-toegestane dieren staan onder andere de Russische dwerghamster en het gordeldier. Naast chinchillas, servalkatten, hamsters, stokstaartjes en egels mogen ook niet meer als huisdier gehouden worden.

Dierenarts en viroloog Tineke Kramer, die heeft meegewerkt aan de lijst, benadrukt dat alle informatie gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek.

Niet alle eigenaren zijn echter tevreden met deze veranderingen. Een van hen merkt op: “Met de capibara is nog nooit iets gebeurd. Terwijl de goudhamster, die wel op de lijst staat, de ninja is onder de knaagdieren.”


Daarentegen is Stichting AAP positief over de positieflijst. Ze benadrukken het onvoorspelbare gedrag van sommige dieren, zoals de moeraskat, waarvan hun geschiktheid als huisdier twijfelachtig is.


Hieronder vind je de positieflijst met alle toegestane huisdieren.


1. Deze lijst heeft als doel een einde te maken aan alle discussies.
2. Het is niet meer toegestaan om deze dieren als huisdier te houden.
3. Deze dieren zijn niet geschikt voor het huishouden!
4. Niet alle eigenaren zijn tevreden met deze nieuwe regelgeving!
5. Sommigen zullen blij zijn, anderen niet…

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven