Vanaf 1 juli moeten klanten van Vattenfall betalen voor het terugleveren van zonne-energie.

zon 1jpg

Er komt een vergoeding voor klanten van Vattenfall met zonnepanelen die elektriciteit terugleveren aan het stroomnet.

De nieuwe regeling geldt vanaf 1 juli voor zowel klanten met variabele contracten als voor nieuwe vaste contracten die op die datum starten.

De vergoeding die Vattenfall in rekening brengt, varieert afhankelijk van de hoeveelheid teruggeleverde energie. Klanten die jaarlijks minder dan 500 kWh terugleveren, betalen niets.

Voor hoeveelheden vanaf 500 kWh wordt wel een vergoeding in rekening gebracht. Voor de eerste 500 tot 750 kWh bedraagt deze 56 euro per jaar.

Bij hogere terugleveringen zullen de kosten toenemen. Eerdere maatregelen van andere energieleveranciers, zoals Eneco, Greenchoice en Vandebron, volgen dezelfde lijn.

Volgens Energievergelijk.nl worden eigenaars van zonnepanelen door bijna alle Nederlandse energiemaatschappijen extra belast.


Onder invloed van de salderingsregeling stijgen de kosten, daar klanten met zonnepanelen het recht hebben om de teruggeleverde elektriciteit te verrekenen met hun eigen verbruik.


Dit betekent dat zij op cruciale momenten wanneer er een hoge vraag en weinig aanbod is, een gunstigere vergoeding ontvangen, terwijl de zonnepanelen veelal stroom terugleveren in periodes van overschot aan goedkope elektriciteit.


Nadat de Eerste Kamer zich eerder dit jaar tegen het voorstel tot geleidelijke afbouw van de salderingsregeling had uitgesproken, hebben energiebedrijven vervolgens terugleverkosten geïntroduceerd.


Vattenfall blijft benadrukken dat ondanks de toegevoegde kosten, investeren in zonnepanelen nog steeds een aantrekkelijke keuze is.


Tevens zijn er klanten die niets hoeven bij te betalen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven