Mensen die willen trouwen moeten meer betalen voor ceremonie op gemeentehuis

ringen 1jpg

In Leeuwarden stijgen de kosten voor een huwelijksceremonie op het gemeentehuis en zijn nu boven de 1000 euro uitgekomen, waardoor trouwen in Nederland duurder wordt.

Door een recente verhoging van 7,5 procent betalen bruidsparen nu een recordbedrag van 1043,76 euro, het hoogste in het land.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Het AD meldt op basis van gegevens van Theperfectwedding.nl dat de gemiddelde kosten voor trouwen op een vrijdag, de populairste trouwdag, nu 477 euro bedragen, wat een aanzienlijke stijging is vergeleken met eerdere jaren.

Voor een huwelijk op andere weekdagen, van maandag tot en met donderdag, is het gemiddelde tarief nu 456 euro, wat meer dan 5 procent hoger ligt dan vorig jaar.

Deze stijgingen overtreffen de inflatie en volgen op een jaar waarin de tarieven al met 4 procent waren gestegen ten opzichte van 2022.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

De reden achter de opmerkelijke kostenstijging in Leeuwarden blijft onduidelijk, zoals gemeld door een woordvoerder in het AD.

In 2019 werd de vraag waarom trouwkosten per gemeente zo kunnen verschillen al gesteld in Kamervragen aan de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren.

Ollongren benadrukte destijds dat gemeenten de vrijheid hebben om hun eigen tarieven vast te stellen zonder een vastgestelde bovengrens.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

“Als de trouwleges als te hoog worden ervaren, is het aan de gemeenteraad om deze te verlagen,” antwoordde Ollongren.

Utrecht en Pekela zijn na Leeuwarden ook relatief duur met respectievelijk 998 euro en 967 euro voor een huwelijksceremonie op vrijdag, bedragen die ruim boven het landelijk gemiddelde liggen.

Op zoek naar een voordeligere optie? In Limburg bijvoorbeeld liggen de kosten aanzienlijk lager. In de gemeenten Voerendaal, Peel en Maas, en Simpelveld betaal je respectievelijk 200 euro, 210 euro en 224 euro.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Onderstreping van de variëteit in prijzen, blijkbaar zeer divers in verschillende Nederlandse gemeentes, waar een keuze gemaakt kan worden om te trouwen.


Er zal nog enig geld apart gelegd moeten worden voor toekomstige bruidsparen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven