Een handige tip: De beste temperatuur voor je verwarming als je niet thuis bent!

the 1jpg

Het besparen van energie is een belangrijk onderwerp, en met eenvoudige aanpassingen kun je al resultaat boeken. Een handige tip is om de verwarming een paar graden lager te zetten.

Door de temperatuur te verlagen naar 19 of zelfs 18 graden, kun je al een merkbaar verschil maken. Dit zorgt voor een positief effect. Tijd om die warme truien uit de kast te halen!

Maar wat moet je doen als je niet thuis bent? Het blijkt dat een temperatuur van 14 graden zowel veilig als voordelig is wanneer er niemand thuis is.

In goed geïsoleerde woningen is deze temperatuur voldoende om condensatie te voorkomen; condens kan ontstaan in te koude huizen en leiden tot vochtige plekken op muren en ramen.

Bovendien zal een goed geïsoleerd huis niet snel tot die lage temperatuur dalen, waardoor er minder behoefte is aan verwarming.

Als je de verwarming vervolgens weer op een hogere temperatuur moet zetten, bijvoorbeeld van 14 naar 18 of 19 graden, dan zal de ketel efficiënter werken dan wanneer je de temperatuur telkens geleidelijk verhoogt.

Een energiebesparende aanpak kan in bepaalde situaties een besparing tot wel 10% op het energieverbruik opleveren. Het is verstandig om de thermostaat ’s nachts niet te hoog te zetten.

Om te voorkomen dat de woning ’s ochtends sterk is afgekoeld, is een temperatuur van 16 graden vaak voldoende, vooral in huizen waar de warmte wordt gedeeld met buren.

Dit draagt bij aan stabiele temperaturen in de woonruimtes, in tegenstelling tot vrijstaande huizen die sneller afkoelen.

Bij een nachtelijke temperatuur van 16 graden is de woning ’s ochtends snel weer op de juiste temperatuur.

In woningen met minder isolatie kan het langer duren voordat de warmte volledig terugkeert, aangezien niet alleen de lucht, maar ook meubels en andere objecten opgewarmd moeten worden.

Zolang meubels nog koud zijn, kan er een koude sfeer in de kamer blijven hangen.

1. Jij stelt mogelijk de thermostaat ook op de verkeerde temperatuur in!
2. De meerderheid denkt dat ze het goed doen, maar bijna iedereen maakt een fout!
3. Dit lijkt heel logisch, maar is vaak over het hoofd gezien!
4. Op welke temperatuur heb jij hem ingesteld? Is dit in lijn met dit advies?
5. Dit was mij onbekend! Ik had hem altijd op 18 graden staan, maar dat is dus niet juist!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven