Zoveel ga jij waarschijnlijk per 1 juli betalen voor het terugleveren van zonne-energie!

zonnejpg

Er komt een regeling waarbij klanten van Vattenfall met zonnepanelen een vergoeding moeten betalen voor de elektriciteit die ze terugleveren aan het stroomnet.

De nieuwe regeling treedt in werking op 1 juli en is van toepassing op zowel klanten met variabele contracten als op nieuwe vaste contracten die na die datum starten.

De hoogte van de vergoeding die Vattenfall in rekening brengt, varieert op basis van de hoeveelheid teruggeleverde energie. Klanten die jaarlijks minder dan 500 kWh terugleveren, betalen niets.

Als de teruglevering meer dan 500 kWh per jaar bedraagt, zal er een vergoeding worden berekend. Voor het terugleveren van 500 tot 750 kWh wordt er jaarlijks 56 euro in rekening gebracht.

Bij hogere hoeveelheden teruggeleverde energie zullen de kosten verder stijgen. Eerdere soortgelijke maatregelen zijn al ingevoerd door andere energiemaatschappijen, waaronder Eneco, Greenchoice en Vandebron.

Volgens Energievergelijk.nl worden nu bijna alle Nederlandse energiebedrijven extra belast voor zonnepaneelbezitters.


Omdat klanten met zonnepanelen stroom kunnen terugleveren, stijgen de kosten door de salderingsregeling die dit mogelijk maakt.


Dit betekent dat klanten op bepaalde momenten een hogere vergoeding ontvangen, terwijl zonnepanelen voornamelijk stroom terugleveren wanneer er een overschot is.


Na afwijzing van een voorstel om de salderingsregeling geleidelijk af te bouwen, berekenden energiebedrijven terugleverkosten wat resulteerde in de recente stijging van kosten.


Ondanks deze ontwikkeling blijft Vattenfall benadrukken dat zonnepanelen nog steeds een aantrekkelijke investering zijn.


1. Alles wordt maar duurder, ongelooflijk
2. Ongelooflijk, hier kan ik zo slecht tegen
3. Het wordt steeds gekker in dit landje
4. Ik maak me serieus zorgen
5. Dit gaat nergens meer over

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven