Dit zijn 7 signalen dat je misschien in de menopauze bent.

overgangjpg

De menopauze is steeds minder een taboe-onderwerp, hoewel er nog steeds veel onduidelijkheid bestaat over de symptomen en tekenen ervan.

Benieuwd naar de signalen die erop kunnen wijzen dat iemand de menopauze nadert? Omdat dit niet op een vastgestelde leeftijd gebeurt, kan het lastig zijn om te herkennen wanneer het zover is.

Menopauze — het moment waarop menstruatie stopt — en overgang — de aanloopperiode hiernaartoe — worden vaak verward met elkaar.

Gewoonlijk begint de overgang tussen 40 en 45 jaar, wanneer de productie van oestrogeen geleidelijk afneemt.

De duur van deze fase kan variëren van 2 tot 10 jaar. Rond hun 45ste merken vrouwen vaak dat ze in de overgang zijn, zelfs als de symptomen nog subtiel zijn.

Indien je de symptomen betwijfelt, is het verstandig regelmatig een arts te raadplegen. Vraag naar een vragenlijst, ook wel bekend als de ‘green scale’, om een beter inzicht te krijgen in je ervaringen.

Zoek altijd medische hulp bij ernstige bloedingen, aangezien deze ook door andere medische aandoeningen veroorzaakt kunnen worden.

Dit zijn zeven signalen die eventueel kunnen duiden op de menopauze: Opvliegers: Onverwachte warmtegolven, rode huid en zweetuitbarstingen kenmerken een opvlieger, die vaak veroorzaakt wordt door stress of alcohol.

Nachtelijk zweten: Deze nachtelijke opvliegers kunnen je slaap verstoren en leiden tot vermoeidheid en irritatie.

Hoofdpijn: Ondanks minder bekendheid, is hoofdpijn een veelvoorkomend symptoom tijdens de menopauze. Stemmingswisselingen: Onverklaarbare emotionele schommelingen, van tranen tot irritatie, kunnen voorkomen.

Urineproblemen: Verminderde spierspanning in het bekken kan leiden tot frequente blaasontstekingen en incontinentie.

In vrouwen kunnen menstruatieveranderingen zich voordoen in verschillende vormen, zoals onregelmatige, frequente of hevige menstruaties, wat kan worden gezien als een voorkomend teken van verandering. Een mogelijke afname in libido kan ook worden waargenomen.

Tijdens de overgang moeten vrouwen veel aandacht besteden aan zowel hun fysieke als emotionele gezondheid. Een gezonde levensstijl, voldoende rust en het delen van ervaringen met anderen zijn van cruciaal belang.

Het is belangrijk om voldoende ijzerrijk voedsel te consumeren en actief te blijven door bijvoorbeeld regelmatig te wandelen of te zwemmen.

Mocht je nog andere symptomen ervaren die niet zijn genoemd, dan nodigen we je uit om deze te delen in een reactie op onze Facebookpagina.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven