Taxichauffeur vertelt het echte verhaal over Maccabi-fans: ‘Toen werd het politiek’

taxijpg

Na het laatste fluitsignaal van de wedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv vorige week, escaleerde de situatie in het bruisende centrum van Amsterdam. De nasleep van deze gebeurtenis zorgde voor ophef bij diverse politieke leiders, zowel nationaal als internationaal.


Salaheddine, een bekende YouTuber, nam het initiatief om door middel van gesprekken met verschillende taxichauffeurs een beter begrip te krijgen van wat er precies is gebeurd.


In dit verhaal speelt Mekki, een gerespecteerde figuur in de Amsterdamse taxibranche, een belangrijke rol. Hij beweert contact te hebben gehad met collega’s die beweren slachtoffer te zijn geworden van geweld tijdens de ongeregeldheden.


Tijdens het interview met Salaheddine heeft Mekki onthuld wat hij en zijn mede-taxichauffeurs hebben meegemaakt.


Volgens Mekki stonden de chauffeurs aanvankelijk enkel hun werk te doen, totdat er een onverwachte wending kwam. Hij zegt: “Op een gegeven moment werden ze aangesproken.”

Zegt een persoon: ”Ze werden uitgescholden, met termen die verwezen naar hun afkomst,”. Hij merkt op dat volgens Mekki het duidelijk was dat de chauffeurs werden uitgelokt.

Tijdens het incident op videobeelden, trekken fans van Maccabi Tel Aviv een Palestijnse vlag van een gevel.

Een Marokkaanse taxichauffeur interpelleert en wordt vervolgens aangevallen, volgens Mekki, die zelf een achtergrond heeft bij Dutchbat.

Zelfs wordt de actie van de supporters beschreven als een ‘militaire actie’. Hij zegt: “Dit waren geen gewone voetbalfans,” volgens Mekki.

Er wordt beweerd dat verschillende chauffeurs gewond zijn geraakt tijdens de rellen, en er wordt gezegd dat Mekki beeldmateriaal heeft dat deze beweringen ondersteunt.

In zijn reactie benadrukt hij dat het ophangen van de Palestijnse vlag als uiting van vrijheid van meningsuiting gezien moet worden.

Salaheddine brengt naar voren dat het weghalen van de vlag een politieke daad is die verder gaat dan passie voor voetbal.

”Wanneer ze de vlag van het gebouw weghalen, wordt dit een politieke handeling. Dit gaat dan voorbij aan simpelweg voetbalsupporters zijn. Ze gedragen zich dan als een soort IDF-gerelateerde personen. Want dan zijn ze echt bezig met politiek.”

Mekki gaat zelfs nog een stap verder en benoemt dat in deze context de Palestijnse vlag gezien kan worden als een representatie van de Nederlandse vlag, gezien het feit dat deze door een Nederlander is opgehangen.


”Wat hebben ze nou te zoeken bij een Nederlandse vlag om te verscheuren? Ze hebben onze Nederlandse vlag verscheurd.”


Mekki benadrukt dat het vernielen van de vlag een beschadiging van het Nederlandse symbool betekent. Hij maakt bekend dat hij van plan is om met het verzamelde beeldmateriaal naar de politie te stappen.


Hij heeft de intentie om zowel Maccabi Tel Aviv als Nederlandse politici aan te klagen, omdat hij van mening is dat hij en zijn collega’s ontoereikend zijn beschermd door de autoriteiten tijdens de onrust.

1. De Palestijnse vlag kan in deze context zelfs gezien worden als een “Nederlandse vlag”
2. De chauffeurs deden naar eigen zeggen in eerste instantie alleen hun werk.
3. Hij vertelt zijn verhaal aan Salaheddine voor de camera.
4. Hij beweert dat het weghalen van de Palestijnse vlag een politieke daad is.
5. Hij is van mening dat de situatie toch echt anders is.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven