Meer rente betalen voor je huis: Wat betekent dit voor jouw als je een huis hebt of zoekt?

hyp 1jpg

Recente verhogingen van de hypotheekrentes door grote Nederlandse banken, zoals Rabobank, ING en ABN AMRO, hebben aanzienlijke gevolgen voor potentiële en huidige huizenbezitters. De stijging, al lijkt deze klein met een toename van 0,05 tot 0,10 procent, is de hoogste dit jaar en heeft significante invloed.

Een direct gevolg van de hogere rentes is dat woningzoekenden minder kunnen lenen. Een groter deel van hun inkomen gaat naar rentebetalingen, waardoor het maximale leenbedrag verlaagd wordt en de keuze in beschikbare woningen beperkt.

Zo kan een stijging van 0,1 procentpunt op een hypotheek van €300.000 leiden tot een maandelijkse kostenstijging van tientallen euro’s. Dit kan kopers aanzetten om hun rente vast te zetten om toekomstige verhogingen te vermijden.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Deze hogere kosten kunnen leiden tot een lichte daling van de huizenprijzen doordat kopers minder te besteden hebben.

Zowel verkopers als kopers ondervinden nadeel: verkopers ontvangen minder voor hun woning en kopers betalen relatief meer aan rente.

Eigenaren met een variabele rente of aan het einde van hun rentevaste periode kunnen geconfronteerd worden met hogere maandlasten.

Het is raadzaam om nu al met een hypotheekadviseur te praten over herfinanciering tegen een nog relatief lage rente.

Huurders kunnen mogelijk indirecte gevolgen van de stijgende hypotheekrente ervaren. De doorstroming op de woningmarkt kan vertragen, waardoor er minder beschikbare huurwoningen zijn en dit kan leiden tot hogere huurprijzen.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Vooral in gebieden met een hoge vraag naar huurwoningen kan dit effect merkbaar zijn. Huurders wordt aangeraden om alert te blijven op veranderingen in huurkosten en te kijken naar mogelijkheden voor betaalbaardere huisvesting.

Familie Khaled heeft niet genoeg aan uitkering: Leefgeld is maar 150 euro per week

Mogelijk is er echter een positieve ontwikkeling. De Europese Centrale Bank (ECB) plant een verlaging van de rentetarieven vanaf juni, wat gunstig kan zijn voor hypotheken met kortere looptijden.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Dit kan op termijn leiden tot een daling van de hypotheekrente, afhankelijk van inflatie- en loonontwikkelingen.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven