Wat je moet doen als je statiegeldfles niet wordt aangenomen

WhatsApp Image 2024 06 20 at 161507jpg

Ervaar je wel eens het probleem dat de statiegeldmachine je fles of blik weigert? Het kan een bron van irritatie zijn, nietwaar?


Wat is dan de verstandigste aanpak? Zomaar weggooien of bewaren voor een nieuwe poging? Hier delen wij handige tips om ervoor te zorgen dat je statiegeld niet misloopt.


Normaal gesproken zit er statiegeld op de meeste drankverpakkingen. Echter, soms weigeren de machines mee te werken en nemen ze je verpakking niet aan.


Uit een onderzoek van Radar bij grote supermarktketens inclusief Jumbo, Albert Heijn, Dirk en Aldi blijkt dat er oplossingen beschikbaar zijn.


Benieuwd naar de details? Voor dit onderzoek zijn vragen gesteld aan grote supermarkten die hebben verwezen naar de Stichting Afvalfonds Verpakkingen.


Volgens een onderzoek moeten verpakkingen met een goed zichtbaar statiegeldlogo en een leesbare barcode normaal gesproken altijd geaccepteerd worden.


Als een automaat een fles of blik afwijst, zal het personeel je bijstaan om ervoor te zorgen dat je alsnog je statiegeld ontvangt.


Voor het terugkrijgen van je statiegeld, moet je zorgen dat je verpakking aan een aantal eisen voldoet:


  • De verpakking moet een duidelijk zichtbaar statiegeldlogo hebben.
  • De barcode moet intact zijn.
  • De verpakking moet over het algemeen in goede staat verkeren.
  • Flessen zijn bij voorkeur voorzien van een dop.

Meestal kun je statiegeldflessen en -blikjes inleveren bij supermarkten en bemande tankstations langs de snelweg.


Er is een diversiteit aan verkooppunten, waarbij niet alle locaties verplicht zijn om statiegeldverpakkingen terug te nemen. De verplichting geldt niet voor bioscopen en kleine winkels zoals budgetstores, die geen compensatie ontvangen voor het terugnemen van de verpakkingen.


Op sommige locaties fungeren als vrijwillige inzamelpunten, waar de verpakkingen teruggegeven worden aan de leveranciers. Statiegeld Nederland zorgt ervoor dat zij gecompenseerd worden, waarna zij zelf kunnen beslissen of ze dit terugbetalen aan de klant of doneren aan een goed doel.


Indien de statiegeldmachine weigert om je fles of blik te accepteren, zijn er stappen die je kunt ondernemen om ervoor te zorgen dat je niet het statiegeld misloopt, door de juiste protocollen te volgen en de regels nauwlettend in acht te nemen.


1. Voor velen herkenbaar: Een fles die niet ingeslikt wordt…
2. Met deze vier dingen moet je wel rekening houden:
3. Op deze manier loop je je statiegeld niet mis!
4. Dit is toch wel handig om te weten!
5. Niet weggooien! Op deze manier loop je je statiegeld niet mis!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven