In Nederland kost het 1000 euro als je afval achterlaat op straat!

WhatsApp Image 2024 05 15 at 121410jpg

Zwerfafval blijft in Nederland een hardnekkig probleem en Enschede vormt hierop geen uitzondering, met straten vol plastic verpakkingen, oude sigaretten en gebruikte kauwgom.

VVD-fractievoorzitter Malkis Jajan wil hier verandering in brengen door te stellen: “Met een boete van 1000 euro of een taakstraf.”

Tijdens een vakantie in Singapore viel het Jajan op hoe schoon de stad was en hij had een realisatiemoment: “Het is helemaal niet normaal dat de fietspaden hier in Nederland rood met wit gespikkeld zijn van alle uitgespuugde kauwgompjes.”

Volgens Jajan gooien mensen hun afval op straat omdat er al rommel ligt of omdat ze anderen hetzelfde zien doen.

“We moeten er dus met z’n allen voor zorgen dat de straten mooi schoon zijn, dan voorkom je dat er meer zwerfvuil bijkomt.”

Op maandagavond werd een motie ingediend door het raadslid en deze werd aangenomen. “De wethouder zal nu bij het Rijk de aanvraag indienen voor de tijdelijke pilot,” aldus de verklaring. Het is nog niet bekend wanneer deze pilot zal beginnen.

“Een mogelijke startdatum zou 1 januari 2025 kunnen zijn. Gedurende deze tijd zal de boete minstens verhoogd moeten worden tot het wettelijke maximum van 160 euro en strenger gehandhaafd moeten worden,” voegde de persoon toe.

Jajan gaf toe dat de voorgestelde boete van 1000 euro hoog is. “Het doel is om mensen af te schrikken. Voor degenen die het bedrag niet kunnen betalen, wacht een mogelijke taakstraf,” legde de persoon uit.

“Ons doel is uiteraard niet om zoveel mogelijk boetes uit te schrijven, maar om te voorkomen dat mensen hun afval zomaar achterlaten,” werd benadrukt.

Deze inwoners denken voortaan wel eerst goed na!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven