Veranderingen in het halen van een rijbewijs: Dit moet je weten!

lessen 1jpg

Er staan grote veranderingen op komst voor het behalen van je rijbewijs. Het wordt verplicht om rijlessen te volgen voordat je mag deelnemen aan het praktijkexamen.

Daarnaast zullen er specifieke leerdoelen worden vastgesteld voordat het examen wordt afgenomen. De manier van toetsen zal ook veranderen. Deze maatregelen worden geïmplementeerd als reactie op problemen in de rijschoolbranche en de lage slagingspercentages.

Op dit moment slaagt slechts 52 procent van de kandidaten in één keer voor het praktijkexamen, en het slagingspercentage voor het theorie-examen is nog lager, namelijk 39 procent.

De nieuwe maatregelen zijn bedoeld om niet alleen deze slagingspercentages te verbeteren, maar ook om het aantal verkeersongevallen met beginnende bestuurders te verminderen.

Mark Harbers, demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat, benadrukt de noodzaak van actie tegen de misstanden in de branche.

“Frauderen tijdens het examen, instructeurs die je te vroeg laten afrijden, en lespakketten die suggereren dat je snel je rijbewijs kunt halen. Deze problemen moeten worden aangepakt,” zoals benadrukt door Harbers.

Om de rijopleiding te verbeteren heeft het ministerie een pakket maatregelen ontwikkeld. Harbers zegt: “We verwachten dat jongeren hierdoor eerder zullen slagen voor hun rijbewijs.”

Een grote verandering is dat het volgen van een rijopleiding verplicht wordt; op dit moment is alleen het examen verplicht. Daarnaast zullen leerlingen specifieke leerdoelen moeten behalen om hun rijbewijs te halen.

Voor de zomer zullen deze leerdoelen bekendgemaakt worden, variërend van rijden in het donker tot het rijden met een snelheid van 130 kilometer per uur. Ook zaken zoals sociaal rijgedrag zullen behandeld worden.

De nieuwe rijopleiding zal bestaan uit vier fases, waarbij elke fase complexere verkeerssituaties behandelt.

Zowel het theorie- als het praktijkexamen blijven behouden, terwijl diverse partijen zoals het CBR en de rijschoolbranche zullen adviseren over mogelijke uitbreiding van het examenaanbod.

Voor rijinstructeurs zullen de eisen ook strenger worden; zij dienen vanaf nu een opleiding te volgen bij een erkend opleidingsinstituut om hun akte te behouden.

Extra kosten komen voort uit de voorgestelde wijzigingen, die vermoedelijk zullen worden doorgerekend aan consumenten, rijscholen en rijinstructeurs. Er wordt momenteel onderzocht hoe de kosten gelijkmatig verdeeld kunnen worden.

Het ministerie hoopt door deze maatregelen de kwaliteit van de rijopleiding te verbeteren en de verkeersveiligheid voor starters te vergroten.

1. Betaling voor lessen zal naar verwachting toenemen voor leerlingen.
2. Consumenten zullen naar verwachting meer moeten besteden vanwege deze wijzigingen.
3. De kosten van deze veranderingen worden onderzocht in termen van wie ze zal moeten dragen…
4. Het lijkt erop dat rijlessen binnenkort onbetaalbaar zullen worden.
5. Kosten voor het behalen van een rijbewijs zullen blijven stijgen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven