Op 26-jarige leeftijd heeft Naomi duidelijke opvattingen over de verkeersdeelname van ouderen en schroomt niet deze te delen.
“Om eerlijk te zijn,” stelt ze, “ik begrijp de wens van ouderen om mobiel te blijven, maar de veiligheid moet voorop staan.”
”Er zijn te veel voorvallen waarbij ouderen boven de 65 betrokken zijn bij gevaarlijke situaties. Op een gegeven moment is het genoeg.”
Voor Naomi staat veiligheid voorop. Ze verduidelijkt: “Ik heb meerdere keren bijna-ongelukken meegemaakt door mensen die duidelijk moeite hadden met inschatten of gewoon veel te langzaam reden.”
”Het voelt onveilig, en ik vraag me steeds vaker af waarom we dit accepteren. Waarvoor heeft iemand van 70 of 80 nog een rijbewijs nodig?”
Naomi benoemt dat ze vaak observeert dat naasten en vrienden een mildere invalshoek hebben. “Iedereen kent wel iemand in de buurt of familie die eigenlijk niet meer goed kan rijden,
“Het gebeurt vaak toch.”
“Vaak wordt er gezegd: ‘Laat opa of oma gewoon.’ Maar wat als er iets misgaat? Ze kunnen een ongeluk veroorzaken. En dan?”
Naomi benadert het gevoelige onderwerp van de invloed van leeftijd op het lichaam.
“Ik heb niets tegen ouderen, maar het gaat om realisme. Je reactiesnelheid, zicht en gehoor nemen af naarmate je ouder wordt. Dat hoort erbij, het is niet iets om je voor te schamen,”
Deze discussie voert Naomi regelmatig met vrienden en familie, maar ze erkent dat het vaak gevoelig ligt.
“Mensen interpreteren het vaak als discriminatie of vooroordelen. Ik wil simpelweg veilig kunnen rijden zonder me zorgen te maken,” legt ze uit.
1. Naomi pleit voor een vaste leeftijdsgrens voor het rijbewijs.
2. Naomi begrijpt niet waarom ouderen op hoge leeftijd mogen autorijden.
3. Ze vindt ouderen een gevaar op de weg!
4. Naomi vindt het door de senioren niet meer veilig in het verkeer.
5. Ze vindt het niet meer veilig met de vele ouderen achter het stuur.