Parkeervergunning wordt duurder

par 1jpg

Binnen diverse Nederlandse gemeenten wordt parkeren voor inwoners die een parkeervergunning nodig hebben bij hun huis steeds duurder.

Recent onderzoek van het ANP laat zien dat de prijzen voor parkeervergunningen sinds 2021 zijn gestegen in zes van de tien steden met parkeervergunninggebieden.

Van de 342 onderzochte gemeenten hebben 147 ten minste één zone waar een parkeervergunning vereist is, waarbij de prijzen variëren.

Een opmerkelijke stijging deed zich voor in Heerenveen, waar de kosten voor een parkeervergunning voor bewoners in het centrum meer dan verdubbelden van €45 in 2021 naar €100 in 2023.

De gemeente rechtvaardigt deze verhoging door te vermelden dat er voorgaande jaren geen prijsaanpassingen waren geweest en dat er daarom dit jaar is gekozen voor een “kostendekkende verhoging in één keer”.

Andere gemeenten met significante prijsstijgingen zijn Nijkerk (bijna 72%), Lochem (55%), Rijswijk (iets meer dan 52%), Den Haag (bijna 45%) en Gouda (ruim 44%).

De hoogste parkeervergunningkosten in Nederland zijn te vinden in Amsterdam, waar bewoners binnen de Singel dit jaar €630 betalen, een stijging van 11% in vergelijking met €568 in 2021.

Utrecht volgt met €615, en bewoners in het centrum van Groningen en Den Bosch moeten respectievelijk €370 en €368 betalen voor hun parkeervergunning.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven