Nog maar één kans: Bekijk vanavond het noorderlicht in deze delen van Nederland!

WhatsApp Image 2024 05 12 at 201541 1jpeg

Er doet zich vanavond in bepaalde gebieden van ons land de laatste gelegenheid voor om het noorderlicht te aanschouwen. Dit natuurfenomeen was dit weekend uitzonderlijk goed zichtbaar.

Volgens lokale bronnen was het twintig jaar geleden voor het laatst zo duidelijk waarneembaar. Op sociale media werden prachtige foto’s gedeeld van een lucht die varieerde in tinten groen, roze, paars, blauw en geel.

Dit is een zeldzame gelegenheid, omdat het noorderlicht meestal alleen te bewonderen is in verre noordelijke landen zoals IJsland, Noorwegen of Zweden.

Voor wie de afgelopen nachten elders bezig was, is er vannacht nog een kans om dit prachtige natuurverschijnsel te zien.

Floris Lafeber, eenDe meteoroloog bij Weeronline, Lafeber, waarschuwt dat het noorderlicht van vanavond niet zo intens zal zijn als de voorgaande dagen. Volgens Lafeber is de piek al voorbij na vannacht. Voor de beste ervaring wordt geadviseerd om richting de kust of het Waddengebied te trekken, waar het verschijnsel waarschijnlijk het meest spectaculair zal zijn, op voorwaarde dat de lucht helder is en er minimale lichtvervuiling is.

De buitengewone zichtbaarheid van het noorderlicht de afgelopen dagen is te danken aan de sterkste zonnestorm in meer dan twintig jaar, samen met heldere, donkere nachten – ideale omstandigheden voor dit natuurlijke spektakel.

Hoewel het noorderlicht een paar dagen van tevoren voorspelbaar is, zoals Lafeber benadrukt, is het zeer onwaarschijnlijk dat een weergave zoals die recentelijk gezien zal zich snel weer zal voordoen.

Het is twintig jaar geleden dat het voor het laatst zo goed met het blote oog te zien was, en dat zal waarschijnlijk niet snel weer gebeuren, concludeert de meteoroloog.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven