Samenleven met iemand die zichzelf erg belangrijk vindt: Veelvoorkomende signalen om dit gedrag te herkennen!

nar 1jpg

In de gewone taal wordt vaak het woord ‘narcisme’ gebruikt, maar de realiteit die erachter zit is heel wat complexer. Het kan een behoorlijke uitdaging vormen om te leven met een vriend of partner die narcistische trekken vertoont.

Narcisten vertonen zich in verscheidene vormen; sommigen tonen hun gedrag openlijk terwijl anderen op een meer subtiele manier te werk gaan. Vooral deze subtiele narcisten kunnen schadelijk zijn voor je eigen zelfbeeld.

Kenmerkend voor een narcist is hun buitensporige zelfverzekerdheid. Ze gedijen op conflicten en trachten altijd hun gelijk te halen.

Ze zijn koppig en luisteren slecht naar anderen omdat ze zichzelf als het centrum van het universum beschouwen. Het is opvallend dat een narcist vaak ruzies uitlokt.

Dit gedrag kan aangeven dat je te maken hebt met een narcist, zelfs als je geen discussies wilt aangaan. Een narcist beschouwt zichzelf als superieur aan anderen, inclusief aan jou.

Tijdens een ruzie kun je dit merken aan de kwetsende opmerkingen die ze maken, zoals: “Zonder mij ben je niks!” Zulke uitspraken laten zien…

De bewondering van een narcist richt zich voornamelijk op zichzelf.

Tijdens een conflict zijn er typische gedragingen die vaak voorkomen bij narcisten: “Schuld afschuiven”: Zelden nemen narcisten verantwoordelijkheid voor hun acties en wijzen ze anderen de schuld toe.

“Ontkenning van fouten”: Het erkennen van fouten is niet iets wat een narcist snel zal doen. Ze kunnen hun gedrag minimaliseren of negeren.

“Manipulatie”: Vaak zijn narcisten bedreven in manipulatie. Ze trachten invloed uit te oefenen op je gevoelens en gedachten, waardoor je onzeker wordt.

“Slachtofferrol”: Soms spelen narcisten het slachtoffer om medelijden op te wekken, zelfs als dit onterecht is. Dit kan ervoor zorgen dat je je schuldig voelt over zaken die eigenlijk niet jouw fout zijn.

“Arrogantie”: Narcisten hebben vaak een overdreven gevoel van eigenwaarde en superioriteit, en kijken neer op anderen.


De nadruk leggen op ontoereikendheid: Het kan gebeuren dat een narcist subtiele pogingen onderneemt om het gevoel bij jou op te wekken dat je niet aan hun verwachtingen voldoet. Op deze manier proberen ze hun eigen onzekerheden te verbergen.


Het is cruciaal om deze signalen te herkennen, zodat je jezelf kunt afschermen tegen het schadelijke gedrag van een narcist.


1. Hier zijn kenmerken van een relatie met een narcist.
2. De realiteit is gecompliceerd.
3. Helaas zullen velen dit herkennen…
4. Deze gedragingen kenmerken een narcist.
5. Door deze gedragingen herken je een narcist!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven