Moet jij vaak ’s nachts naar de wc? Dit zou de reden kunnen zijn!

blaasjpg

Er bestaat een aandoening genaamd het blaaspijnsyndroom, dat de blaas beïnvloedt en vaak verward wordt met een blaasontsteking vanwege vergelijkbare symptomen.

In tegenstelling tot een blaasontsteking wordt het blaaspijnsyndroom niet veroorzaakt door bacteriën en reageert het niet op antibiotica.

Dit syndroom wordt gekenmerkt door een ontsteking van de blaaswand en kan diverse oorzaken hebben, zoals virale infecties, chirurgische ingrepen, allergische reacties of problemen met het immuunsysteem.

Hoewel stress niet direct de oorzaak is van dit syndroom, kan het wel de symptomen verergeren.

Het is interessant om te weten dat hormonale veranderingen, zoals de afname van het hormoon oestrogeen tijdens de menopauze, ook een rol kunnen spelen.

Deze veranderingen kunnen het slijmvlies van de plasbuis dunner maken, wat de bescherming tegen bacteriën vermindert en de kans op een blaasontsteking vergroot.

Ongemerkt ervaren ongeveer 20% van de vrouwen boven de 65 jaar regelmatig blaasontstekingen, en deze hormonale verschuivingen kunnen ook bijdragen aan het ontstaan of verergeren van het blaaspijnsyndroom.

De symptomen van het blaaspijnsyndroom zijn gevarieerd en kunnen aanzienlijk ongemak veroorzaken in het dagelijks leven.

Veel voorkomende klachten zijn onder andere frequent aandrang om te plassen, ook ’s nachts, pijn in de onderbuik die kan uitstralen naar de rug, liezen en zij, en pijn rond de vagina.

Deze pijn kan toenemen voor de menstruatie en neemt vaak toe naarmate de blaas voller wordt, hoewel urineren tijdelijke verlichting kan bieden.

Behandelingsopties variëren en zijn afhankelijk van de individuele situatie van de patiënt. Mogelijkheden omvatten medicatie zoals ontstekingsremmers en pijnstillers, blaasspoelingen, het oprekken van de blaaswand, en bij menopauze-gerelateerd blaaspijnsyndroom kan lokale toepassing van oestrogeen soms verlichting bieden.

Overweeg de volgende afbeeldingen om te helpen bij het begrijpen van blaaspijnsyndroom en hoe je de symptomen kunt minimaliseren.


Er wordt geadviseerd om bepaalde irriterende stoffen te vermijden om de klachten van blaaspijnsyndroom te verminderen.


Voorbeelden hiervan zijn scherpe kruiden, cafeïne, koolzuurhoudende dranken, alcohol, citrusvruchten, tomaten, bananen, stress en koude omgevingen.


Door deze richtlijnen te volgen, kun je een beter inzicht krijgen in blaaspijnsyndroom, de beschikbare behandelingen en preventieve maatregelen om de symptomen onder controle te houden.


author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven