Slakken komen massaal voor: Zo bescherm je je tuin!

ns 1jpg

Op dit moment hebben tuiniers te maken met een overvloed aan naaktslakken, wat een uitdaging vormt voor liefhebbers van tuinieren.

Vraag je je af hoe je deze glibberige beesten uit je tuin kunt weren? Lees verder voor de oplossing.

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen waarom er momenteel zoveel naaktslakken te zien zijn. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door het aanhoudende natte weer.

Door het vochtige klimaat gedijen de naaktslakken goed, vooral omdat jouw planten een smakelijke maaltijd voor ze zijn.

Volkstuinvereniging IJlst ervaart dit ook: “Ze zijn niet langer alleen ’s ochtends actief. De hoeveelheid slakken is momenteel zo groot dat ze ook overdag actief zijn,” vertelt de vereniging.

Hoe kun je dan het beste omgaan met deze overvloed aan slakken? Vera Greutink uit Enschede heeft een succesvolle methode toegepast en tot nu toe geen enkele slak meer gezien.

Op welke manier lukt dat?


Volgens Greutink is de sleutel haar benadering van tuinieren, die geworteld is in permacultuur. Zij zegt: “We passen permacultuur toe in onze tuin. Dat betekent: niet spitten, met rust laten.”


In bodems die niet omgeploegd worden, vinden insecten een thuis die slakken en hun eieren opeten. Dit leidt tot minder slakken, of zelfs helemaal geen.


Vera heeft ook kikkers in een vijver en een egel in haar tuin, die beide helpen bij het beheersen van de populatie slakken.


Bovendien legt zij organisch materiaal zoals stro, bladeren of grasmaaisel op de grond. Ondanks dat deze aanpak wellicht duur klinkt, blijkt dat niet zo te zijn.


“Naarmate je deze methode van tuinieren langer toepast, zul je minder slakken hebben,” verklaart Greutink. Al is het effect niet direct merkbaar.

Volgens een citaat: “Door de jaren heen verbetert het. Het draait niet om het verwijderen van slakken, maar om het bereiken van evenwicht.”

Met deze benaderingen blijft je tuin vrij van naaktslakken en ondersteun je tegelijkertijd een gezond, gebalanceerd ecosysteem voor je flora en fauna.

1. Stoppen met bepaalde handelingen kan een einde maken aan de overlast.
2. We creëren zelf een omgeving die aantrekkelijk is voor de naaktslakken.
3. De aanpak is eenvoudig en goedkoop.
4. Door dit te implementeren, zal de populatie slakken verminderen.
5. Ik ga direct aan de slag met deze methode!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven