Slakkenplaag in de tuin: Zo houd je ze tegen!

ns 1jpg

Op dit moment hebben tuinliefhebbers te maken met een overvloed aan naaktslakken. Deze glibberige bezoekers zijn een probleem voor mensen die graag in de tuin werken.

Maar hoe kun je ervoor zorgen dat deze slijmerige indringers jouw tuin mijden? In dit artikel vind je hiervoor de oplossing.

De huidige toename van naaktslakken is te wijten aan het aanhoudend natte weer.

Door de overvloedige regen gedijen naaktslakken goed in de vochtige omgeving en jouw tuinplanten zijn een smakelijke traktatie voor hen.

Bij Volkstuinvereniging IJlst hebben ze dit ook opgemerkt: “Ze zijn er niet alleen in de ochtend. Het zijn er nu zo veel, dat ze overdag ook rondkruipen,” volgens de vereniging.

De grote vraag blijft: hoe kun je van deze slakkenplaag afkomen? Vera Greutink uit Enschede heeft hiervoor een doeltreffende oplossing gevonden. Succes!

De reden waarom Vera nog geen slak heeft gezien, ondanks haar permacultuur tuinieren, is omdat ze niet spit en de grond met rust laat.

De onomgespitte grond herbergt insecten die slakken en hun eitjes opeten, wat leidt tot minder of zelfs geen slakken.

Het hebben van kikkers en een egel in haar tuin draagt ook bij aan het controleren van de slakkenpopulatie.

Bovendien bedekt ze de grond met organisch materiaal zoals stro, bladeren of grasmaaisel, wat niet duur hoeft te zijn.

“Hoe langer je deze manier van tuinieren uitvoert, des te minder slakken er zijn,” aldus Greutink, hoewel de verandering niet direct merkbaar is.


“Door de jaren heen verbetert het. Evenwicht creëren is belangrijker dan slakken verwijderen.”


Er kunnen door het toepassen van deze methoden naaktslakken uit je tuin geweerd worden terwijl er een gezonde, evenwichtige omgeving voor planten en dieren ontstaat.


1. Als we hiermee dus stoppen zijn we van de invasie af.
2. Wij maken het dus zelf aantrekkelijk voor de naaktslakken.
3. De aanpak is simpel en goedkoop.
4. Door dit te doen kom je van de grote hoeveelheid slakken af.
5. Deze methode ga ik gelijk toepassen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven