Steeds meer moeders kiezen voor andere opties dan borstvoeding!

bovo 1jpg

De statistieken van het Voedingscentrum voor 2023 tonen aan dat het aantal moeders dat hun pasgeborenen uitsluitend borstvoeding geeft, is gedaald tot net iets meer dan de helft, het laagste niveau ooit.

Uit recente gegevens blijkt dat bijna driekwart van de moeders, 71%, eerder stopt met borstvoeding geven dan ze eigenlijk zouden willen. Dit gebeurt vaak vanwege de perceptie van onvoldoende melkproductie of pijn tijdens het voeden. Soms accepteert de baby ook niet makkelijk deze vorm van voeding.

Bijna een kwart van de moeders combineert borstvoeding met flesvoeding, waardoor het totaalpercentage van baby’s dat borstvoeding krijgt op 76% uitkomt, wat hoger is dan voorgaande jaren.

Borstvoeding wordt algemeen beschouwd als de gezondste optie voor baby’s, met aanbevelingen dat baby’s minstens zes maanden borstvoeding krijgen voor optimaal voordeel.

Voeding- en gezondheidsexpert Marije Verwijs van het Voedingscentrum benadrukt dat borstvoeding geven vooral in het begin “uitdagend” kan zijn.

“De genoemde redenen benadrukken het belang van betere ondersteuning en gedegen voorlichting door professionals zoals verloskundigen, kraamverzorgenden en jeugdgezondheidszorg”, stelt Verwijs.

Ouders noemen gezondheid vaak als voornaamste reden om met borstvoeding te beginnen, gevolgd door het bevorderen van het contact tussen moeder en kind.

Er is een opvallend verschil in borstvoedingspercentages op basis van opleidingsniveau; ouders met een hoger of wetenschappelijk onderwijsniveau kiezen vaker voor uitsluitend borstvoeding dan die met een mbo-achtergrond of een meer praktijkgerichte opleiding.

Steeds meer moeders maken deze keuze!

Dit onderstreept de noodzaak van toegankelijke voorlichting en ondersteuning voor alle moeders, ongeacht hun educatieve achtergrond, om de beste voedingskeuzes te kunnen maken voor hun kinderen.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven