Moeder ontvangt brief van juf over maaltijdkeuze: ‘Ik dacht dat het een goede keuze was’

lunchn 1jpg

In het kader van ouderschap en schoolleven zijn het vaak de kleine dingen die het meest van belang zijn. Op een onverwachte manier stuitte Amber, een zorgzame moeder, op deze realiteit toen ze een notitie ontving van de juf van haar kind.

Wat begon als een eenvoudige keuze om witbrood mee te geven voor de lunch, resulteerde in een dialoog over voedselkeuzes en opvoeding.

Amber, altijd gericht op het welzijn van haar kind, wilde simpelweg wat afwisseling in de lunch brengen door een keer witbrood mee te geven.

Tot haar verrassing ontving ze echter een notitie van de juf met de boodschap: “Beste Amber, ik wilde graag iets onder de aandacht brengen.”

”Het witbrood dat je voor je kind meegeeft is niet helemaal in lijn met ons gezonde voedingsbeleid. We stimuleren ouders om volkoren brood te gebruiken, omdat dit gezonder is.”

Deze notitie zorgde voor gemengde gevoelens bij Amber. “Het was gewoon een ander brood, niets bijzonders,” legt

Suddenly, Amber disappears.

“I thought white bread would be a good choice. It’s not like I’m giving my child chips or candy,”

This incident not only highlights the confusion over what seems like a trivial decision, but also raises larger issues around parenting and the expectations schools have of parents.

In a time where nutrition and health take center stage, parents are often faced with school guidelines that can be challenging to interpret.

Amber’s experience illustrates how miscommunication between parents and schools can arise. “It’s not always easy to know what to do,” says Amber.

“One day it’s a note about nutrition, the next day it’s something else. Sometimes you just feel lost in the whole process.”


In scholen worden vaak strenge beleidsrichtlijnen gehandhaafd met betrekking tot voeding, gebaseerd op gezondheidsadviezen. Bij deze richtlijnen wordt de voorkeur gegeven aan volkoren producten vanwege hun hogere vezel- en voedingsstoffengehalte ten opzichte van witbrood.


De juf verduidelijkt het simpele doel van deze regels: “Het beleid is erop gericht om kinderen te helpen gezonde eetgewoonten te ontwikkelen,” zegt ze.


De juf benadrukt het belang van volkorenbrood vanwege de voedingsstoffen en vezels, die bijdragen aan een betere gezondheid op de lange termijn.


De ervaring van Amber benadrukt ook het belang van duidelijke communicatie tussen ouders en scholen. Open en constructieve discussies tussen beide partijen zijn cruciaal om misverstanden te voorkomen.

Amber deelde haar gedachten: “Ik begrijp het beleid van de school, maar ik had graag een persoonlijk gesprek gehad in plaats van een briefje.”

Een beter begrip zou haar geholpen hebben: “Het had me geholpen om beter te begrijpen waarom dit zo belangrijk is en hoe ik hier het beste mee om kan gaan.”

1. Deze situatie riep vragen op bij de moeder…
2. Een verwarrende ontwikkeling!
3. De school hield vast aan hun voorschriften…
4. Dit is onbegrijpelijk!
5. Voor haar zou dit onacceptabel zijn.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven