Veel Nederlanders maken deze fout en betalen te veel voor energie!

ek1 1jpg

Er zijn huishoudens die een wijze les hebben geleerd in 2023 doordat ze te snel hebben gekozen voor vaste energiecontracten, waardoor ze extra kosten hebben gemaakt.

Met de aanzienlijke daling van energieprijzen na een onzekere periode voelen velen nu de impact op hun financiën.

Na bijna een jaar van onzekerheid over tarieven konden consumenten eindelijk weer profiteren door hun energieprijzen vast te zetten.

Het aantal huishoudens met een vast energiecontract is bijna verdubbeld, met een totaal van bijna 4,3 miljoen begin mei, deels dankzij het advies van de Autoriteit Consument & Markt (ACM):

“Voor zekerheid, kies een vast contract,” was hun advies. De onverwachte daling van energieprijzen als gevolg van een milde winter en volle gasvoorraden heeft velen verrast.

De prijs van stroom is fors gedaald, van ongeveer 34 cent per kilowattuur tot slechts 23 cent, wat neerkomt op een daling van 32%. Gas blijft echter redelijk stabiel met prijzen rond de 1,15 euro per m3.

Opvallend genoeg zijn de bonussen voor het vastzetten van energiecontracten juist toegenomen, met kortingen tot wel 300 euro. Voor huizen met zonnepanelen blijft de situatie ingewikkeld vanwege teruglevertarieven.

Experts zoals Ewoud van de Kolk van Pricewise en Joris Kerkhof van Independer adviseren momenteel om energieprijzen vast te zetten gezien de onzekerheden in de wereld die de prijzen kunnen doen stijgen.

De timing bij het kiezen van energiecontracten is essentieel gebleken voor veel huishoudens.

Om te voorkomen dat dezelfde fout wordt gemaakt, is het belangrijk om marktontwikkelingen nauwlettend te volgen en advies in te winnen bij vergelijkingssites zoals Independer en Pricewise. Maak slimme keuzes om aanzienlijke besparingen te realiseren en onnodige kosten te vermijden.

1. Veel gezinnen hebben een waardevolle les geleerd…
2. Velen ervaren de impact op hun financiën.
3. Volg dit advies om vergissingen te voorkomen.
4. Een verstandige keuze maken kan onnodige uitgaven vermijden.
5. Veel mensen betalen dus aanzienlijk te veel.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven