Twee drukke dagen voor weerkundigen: regenbuien, waarschuwing en wateroverlast!

re 1jpg

In het noorden en westen van het land worden vandaag stevige buien voorspeld, zo meldt meteoroloog Thijs Smink van Buienradar.

Code geel is afgegeven door het KNMI voor deze gebieden, en morgen zal dit gelden voor een groot deel van het zuiden en midden van Nederland.

Deze onverwachte buien, bekend als popcornbuien, zijn lastig te voorspellen.

“Als ze zich boven je vormen, kan je te maken krijgen met regen, onweer, kleine hagelstenen en windstoten,” zegt Smink.

Vandaag zal de temperatuur stijgen tot ongeveer 21 graden, terwijl morgen een boeiende dag belooft te worden voor meteorologen, volgens Smink.

De dag zal benauwd beginnen met vochtige, warme lucht uit het oosten, en de temperatuur zal oplopen tot ongeveer 24 graden.


In de avond en middag gaan buien van zuid naar noord over het land trekken. De regen begint in Limburg en beweegt ’s nachts verder naar het noorden.


“Er wordt voorspeld dat er morgenavond lokaal wateroverlast zal zijn,” waarschuwt Smink. “Verwacht regen, onweer, hagel en windvlagen van 60 km/u, maar intenser dan vandaag.”


Er worden langdurige buien verwacht en op sommige plaatsen kan tot 40 mm regen vallen. “Dit is aanzienlijk, gezien er normaal gesproken gemiddeld 55 mm in mei valt”


“Het noorden heeft tot nu toe weinig regen gehad, maar sommige zuidelijke gebieden hebben al 110 tot 120 mm gehad. De kans op wateroverlast is daar het grootst omdat de grond al doorweekt is,” aldus Smink.


Smink voorspelt dat woensdag bewolkt en koeler zal zijn met mogelijk aanhoudende regen. Echter, donderdag zal de zon af en toe schijnen en wordt het ongeveer 20 graden.


1. Dit voorspelt weinig goeds
2. Deze regio’s gaan het zwaar krijgen
3. Belangrijk om hier rekening mee te houden
4. Vooral morgen wordt het een interessante dag
5. Mag toch hopen dat het ons land even overslaat

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven