Ervaar je deze problemen? Misschien ben je in de overgang!

menojpg

Er wordt tegenwoordig steeds meer gesproken over de menopauze, maar er blijft veel onduidelijkheid bestaan over de symptomen en tekenen ervan.

Wat zijn nu precies de indicaties dat iemand de overgang bereikt heeft? Het blijft lastig om op basis van leeftijd vast te stellen wanneer dit moment aanbreekt.

Men raakt vaak in de war tussen de begrippen menopauze — het stoppen van de menstruatie — en overgang — de periode die hieraan voorafgaat.

De overgang begint doorgaans tussen de 40 en 45 jaar, wanneer het lichaam langzaam minder oestrogeen produceert.

Deze fase kan verschillen van 2 tot 10 jaar. Rond hun 45e merken vrouwen vaak dat ze in de overgang zitten, hoewel de symptomen nog subtiel zijn.

Als je twijfelt over de symptomen, is het verstandig regelmatig de dokter te bezoeken. Vraag om een vragenlijst, ook wel ‘green scale’ genoemd, om een beter inzicht te krijgen in je ervaringen.

Een bezoek aan de arts is nodig bij ernstige bloedingen, omdat ze verschillende oorzaken kunnen hebben.

Mogelijke signalen van de overgang zijn: Opvliegers: Kenmerkend zijn plotselinge warmte, een rode huid en zweet, vaak door stress of alcohol veroorzaakt.

Nachtzweten: Deze nachtelijke opvliegers kunnen je slaap beïnvloeden en tot vermoeidheid en irritatie leiden.

Hoofdpijn: Naast bekendere symptomen, is hoofdpijn frequent tijdens de overgang. Stemmingswisselingen: Onverklaarbare emotionele schommelingen, van tranen tot irritatie, kunnen optreden.

Urineproblemen: Het verslappen van bekkenbodemspieren kan leiden tot blaasontstekingen en incontinentie.

Menstruatieveranderingen: Onregelmatige,

Als een vrouw frequente of hevige menstruaties ervaart, kan dit een voorkomend teken zijn. Een andere mogelijkheid is een “afname in libido“.

  Tijdens de overgang is het belangrijk aandacht te besteden aan zowel de fysieke als de emotionele gezondheid. Een gezonde levensstijl, voldoende rust en het delen van ervaringen kunnen hierbij van cruciaal belang zijn.

  Het is ook essentieel om voldoende ijzerrijk voedsel te consumeren en actief te blijven door bijvoorbeeld te wandelen of te zwemmen.

  Indien er andere symptomen zijn die niet genoemd zijn, moedigen we je aan om deze te delen via een reactie op onze Facebookpagina.

  1. Deze tekenen laat je lichaam je zien!
  2. Het lichaam geeft deze signalen af!
  3. Toch handig om de symptomen te herkennen.
  4. Herken jij deze symptomen?
  5. De signalen lopen behoorlijk uiteen, handig om te weten!

  author avatar
  Mischa P.
  Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
  Scroll naar boven