Oma wil 10 euro per uur om op haar kleinzoon te passen: ‘Ik ben geen kinderopvang’

oppa 1jpg

Hulp bij de opvoeding van kinderen is vaak gewenst door ouders, aangezien zij niet altijd beschikbaar zijn om thuis te blijven.

Vaak worden familie, vrienden of professionele oppassers ingeschakeld. Henny (69) deelde haar situatie op Reddit in november 2020 en vroeg om advies over een geschil met haar dochter.

Haar 29-jarige dochter had een 1-jarige zoon en bereidde zich voor om weer fulltime te gaan werken.

Terwijl de schoonouders een aantal dagen per week op de baby konden passen, vroeg de dochter Henny om de overige dagen te helpen.

Henny was bereid om op haar kleinzoon te passen, maar vroeg wel € 10 per uur. Haar dochter vond dit bedrag te hoog en bood € 8 per uur aan.

Henny was niet akkoord hiermee en benadrukte dat zij betaald wilde worden voor haar tijd en moeite, met name omdat zij haar eigen werk zou moeten verminderen.


Er werd in het bericht toegelicht dat de dochter van Henny vijf dagen per week werkt, zeven tot acht uur per dag, en ondersteuning nodig had voor twee tot drie van die dagen.


Henny stelde voor om € 10 per uur te betalen. Haar dochter, die normaal € 19 per uur verdient, gaf aan dit bedrag niet te kunnen missen en bood € 8 per uur aan.


Henny vond dit voorstel niet acceptabel en uitte haar ontevredenheid. Ze benadrukte dat ze geen kinderopvang was en haar eigen werk te doen had.

Moeder verbiedt grootouders baby te verschonen: ‘Je moet grenzen stellen’

Ze kon niet tegelijkertijd werken en op haar kleinzoon passen, dus wilde ze compensatie voor haar tijd.


De gemeenschap op Reddit reageerde kritisch op het verhaal van Henny. Veel gebruikers vonden haar eisen niet redelijk.


Een lezer bracht naar voren dat Henny haar dochter mogelijk probeerde te exploiteren door te vragen om twee derde van haar salaris.

Anderen sloten zich hierbij aan en vonden dat Henny simpelweg had moeten aangeven dat ze niet beschikbaar was om op te passen.

Moeder verbiedt grootouders baby te verschonen: ‘Je moet grenzen stellen’

Een andere lezer suggereerde dat Henny oorspronkelijk om een hoger bedrag had gevraagd in haar bericht en dit later had aangepast om beter over te komen.

Volgens deze lezer was het duidelijk dat Henny niet echt om haar dochter gaf, gezien haar benadering.

1. Haar dochter kan slechts 8 euro betalen, toch eist ze 10 euro!
2. Deze oma laat weten dat ze vergoeding verlangt voor haar tijd en moeite.
3. Deze grootmoeder keurt een lager uurtarief af!
4. De oma eist twee derde van het loon van haar dochter.
5. Velen zijn van mening dat de oma misschien probeert te profiteren van haar dochter.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven