Nieuws voor katteneigenaren: Avondklok gaat in op deze datum!

katjejpg

In de gemeente Houten wordt een dringend verzoek gedaan aan kattenliefhebbers om hun huisdieren binnenshuis te houden vanaf 15 april.


De avondklok voor katten duurt maar liefst drie maanden, tot 15 juli.


Ondanks dat eigenaren niet gedwongen zullen worden en boa’s niet actief op katten zullen jagen, vertrouwt de gemeente op het gezond verstand van de eigenaars.


Deze maatregel is genomen ter bescherming van de vogelpopulatie, en het buiten laten van katten ’s nachts kan leiden tot schade aan jonge vogels.


Volgens ecoloog Chris Smit zijn katten jaarlijks verantwoordelijk voor het overlijden van 17 tot 200 miljoen vogels, wat grote schade toebrengt aan de vogelbevolking.


De Nederlandse Vogelbescherming wil daarom huisdierbezitters aanspreken op hun verantwoordelijkheid.


Het advies is om katten permanent binnen te houden of, indien mogelijk, in een afgesloten buitenruimte te laten verblijven.


Een alternatief is om katten aan een lijn te houden, vergelijkbaar met het uitlaten van honden.


“Zelfs in Vlaanderen zouden katteneigenaars hun huisdieren tijdens het broedseizoen ’s nachts beter binnen kunnen houden, van maart tot augustus.”


“Met name de tuinvogels zouden hiervan profiteren, denk aan soorten zoals merels, mussen, mezen, winterkoninkjes en roodborstjes.”


Katten die vrij buiten rondlopen, beperken zich niet tot de eigen tuin, wat een groot risico vormt voor vogels die laag bij de grond nestelen.


“Kuikens in nesten zijn bijzonder kwetsbaar. Ook vogels die eieren uitbroeden, lopen in het broedseizoen aanzienlijk gevaar door katten.”


author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven