Binnenkort nieuw betaalsysteem ter vervanging van iDeal

WhatsApp Image 2024 05 12 at 202942jpg

Als fanatieke online shopper in Nederlandse webwinkels zal iDeal je niet onbekend zijn. Het is een betaalmethode die in het Nederlandse e-commerce landschap een belangrijke rol speelt.

Toch staat iDeal voor een grote verandering. Binnenkort zal dit bekende betalingssysteem een transformatie ondergaan. Hier zijn de belangrijke punten die je moet weten.

Lancering van iDeal vond plaats in 2004 door grote Nederlandse banken zoals ABN Amro, ING Bank, Postbank en Rabobank.

Deze samenwerking resulteerde in een uniforme betaalmethode die het online bankieren aanzienlijk vereenvoudigde. Dit was een welkome ontwikkeling aangezien elke bank destijds nog zijn eigen systeem had.

Een jaar later, in 2005, werd iDeal officieel gelanceerd en in 2006 werd het beheer overgedragen aan Currence door de oprichtende banken.

Recentelijk werd een significante verandering aangekondigd: iDeal

De overname door het European Payments Initiative (EPI) heeft plaatsgevonden.

Een grondige modernisering staat op het punt te gebeuren voor iDeal, met jaarlijks meer dan een miljard verwerkte transacties.

Volgens Daniel van Delft van Currence zal er in april een update plaatsvinden. Gebruikers kunnen dan een persoonlijk iDeal-profiel aanmaken om het afrekenproces te versnellen.

Nieuwe functies zoals het uitstellen van betalingen of betalen in termijnen zullen ook worden ondersteund door dit profiel.

Hoewel het nieuwe systeem superveilig belooft te zijn, zal iDeal plaatsmaken voor een nog moderner betaalsysteem.

Het EPI is van plan om later dit jaar in Frankrijk en Duitsland ‘Wero’ te lanceren, een systeem dat vergelijkbaar is met Tikkie maar meer uitgebreide opties biedt, zoals overschrijvingen, betalen achteraf en pinbetalingen.


Zodra alles in Nederland gereed is, zal de overgang naar Wero plaatsvinden. Volgens Van Delft zal het nieuwe systeem een verbetering zijn, ondanks het verdwijnen van iDeal. Er zijn echter critici die vrezen dat deze verandering de weg vrijmaakt voor een digitale euro.


Gaat deze verandering de weg vrijmaken voor de digitale euro?

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven