Geen huurverhogingen meer: Maar er zitten ook nadelen voor huurders aan!

hui 1jpg

In navolging van Europese wetgeving zijn meerdere huurverhogingen door kantonrechters afgekeurd.

Dit heeft mogelijk financiële consequenties voor verhuurders van huizen in de vrije sector, die nu bezorgd zijn over aanzienlijke verliezen. Maar wat betekent dit voor huurders?

De Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, Nederland (IVBN) attendeert op mogelijke gevolgen van deze gerechtelijke besluiten.

Volgens de bestaande regels mogen verhuurders jaarlijks de huurprijs verhogen met de inflatie plus een extra toeslag.

Deze toeslag is echter optioneel, wat volgens kantonrechters resulteert in onduidelijke verschillen bij huurverhogingen die mogelijk in strijd zijn met Europese voorschriften.

Dit zou kunnen resulteren in teruggave van geld aan vele huurders, maar dit is nog in afwachting. Verhuurders hebben beroep aangetekend en de Hoge Raad zal de komende maanden beslissen over de kwestie van huurverhogingen.

Er kan een scenario ontstaan waarbij verhuurders mogelijk miljarden euro’s moeten terugbetalen als de Hoge Raad constateert dat huurders te veel hebben betaald. Bij verlies kan dit bedrag oplopen tot 6,4 miljard euro.

Als alleen de inflatiecorrectie wordt goedgekeurd maar de extra opslag niet, kan dit leiden tot een schade van maximaal 1,7 miljard euro.

Een verbod op toekomstige huurverhogingen tot 2040 kan resulteren in een verlies van 87,4 miljard euro aan mogelijke huurinkomsten.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

De IVBN waarschuwt dat dit de totale waarde van huurwoningen in de vrije sector in Nederland met 24 tot 40 procent kan laten dalen.

IVBN-directeur Judith Norbart benadrukt dat ondanks de voordelen voor huurders, er potentiële negatieve gevolgen voor de samenleving zijn.


“Wanneer het huurverhogingsbeding wordt vernietigd, zal het maatschappelijke kapitaal terughoudender worden. Dit kapitaal is essentieel voor de realisatie van bijna 1 miljoen nieuwe woningen.”


De IVBN voorziet aanzienlijke problemen als verhuurders daadwerkelijk miljarden moeten terugbetalen. “Dit zal leiden tot liquiditeitsproblemen bij verhuurders en aanzienlijke schade voor pensioendeelnemers,” aldus de IVBN.


“Een afname in nieuwbouw zal voortkomen uit verminderd investeringskapitaal, met een aanzienlijke stijging van markthuren tot gevolg, wat de scheefgroei op de woningmarkt verder zal versterken.”


1. Uitspraak rechters lijkt voordelig maar toch een waarschuwing!
2. Soms lijkt iets te mooi om waar te zijn.
3. Deze streep zorgt toch voor een bittere nasmaak…
4. Waar we alleen even geen rekening mee houden…
5. Ook hier zitten behoorlijke haken en ogen aan vast!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven