Kom niet meer bij van het lachen: De meest hilarische bloopers op de set van GTST!

WhatsApp Image 2024 04 12 at 162559 3jpg

Goede Tijden Slechte Tijden is zonder twijfel de bekendste soap van Nederland.

Maar waarom noemen we een dagelijkse televisieserie met snel opvolgende dramatische gebeurtenissen eigenlijk een soapserie? Wat heeft dit te maken met zeep?

De term ‘soapseries’ is overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar ze bekend staan als soap operas.

In de jaren dertig van de vorige eeuw werd de allereerste soapserie uitgezonden, niet op televisie, maar op de radio.

De Amerikaanse zeepfabrikant Procter & Gamble wilde zeepproducten promoten bij een breed publiek en kocht dagelijks vijftien minuten zendtijd in.

Vanaf de jaren vijftig werden deze soapseries ook op televisie uitgezonden, waarbij de afleveringen langer werden, tot ongeveer dertig minuten.

Vooral zeepfabrikanten waren de grootste sponsors. In 1956 werden bekende soapseries als ‘As the World Turns’ en ‘The Edge of Night’, beide geproduceerd door Procter & Gamble, voor het eerst op televisie uitgezonden.

Procter & Gamble produceerde echter niet alleen deze series. Halverwege de jaren vijftig maakten ze maar liefst dertien verschillende soapseries.

In de jaren negentig bracht Joop van den Ende het soapgenre naar Nederland.

De allereerste aflevering van de Nederlandse soap ‘Goede Tijden Slechte Tijden’ werd uitgezonden op 1 oktober 1990 op RTL4.

Anders dan in Amerika, waar soaps meestal in de namiddag te zien waren,De serie werd in Nederland aan het begin van de avond uitgezonden.

Ondanks dat GTST niet direct geproduceerd werd door een zeepfabrikant in Nederland, werd het toch gezien als een echte soapserie.

De serie draait om de belevenissen van de inwoners van het fictieve plaatsje Meerdijk en trok op het hoogtepunt dagelijks ruim twee miljoen kijkers.

Tijdens de opnames gaat er wel eens wat fout en dus is er een archief vol met hilarische bloopers.

Het is altijd leuk om een kijkje achter de schermen te krijgen, dus geniet van de bloopers in onderstaande video!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven