Wat velen niet weten: In deze gemeentes mag je niet je auto wassen op straat of op de inrit

wass1jpg

Er zijn in Nederland diverse voorschriften die burgers dienen te respecteren, variërend van logische bepalingen tot verrassende regelgeving.

Neem bijvoorbeeld het verbod op het wassen van auto’s op de eigen oprit, wat geldt in enkele gemeenten.

Menigeen besluit op een zonnige dag om de auto een schoonmaakbeurt te geven, vaak met muziek op de achtergrond.

Slechts weinigen beseffen echter dat dit niet overal is toegestaan.

Ons onderzoek toont aan dat de regels over autowassen niet uniform zijn in het hele land, aangezien gemeenten hierover beslissen vanwege hun verantwoordelijkheid voor het straatbeheer.

Dit varieert per gemeente, vergelijkbaar met regels over bijvoorbeeld stoepkrijten. Voor informatie over autowassen op straat of de oprit in jouw gemeente dien je de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te raadplegen, beschikbaar op de gemeentewebsite.

Maar waarom zou een gemeente het wassen van auto’s op straat verbieden? Dit heeft te maken met milieubewustzijn.

Vuil en schoonmaakmiddelen van auto’s kunnen in het riool terechtkomen.

In gemeenten met gescheiden riolen wordt huishoudelijk en bedrijfsafvalwater verwerkt in zuiveringsinstallaties, terwijl regenwater direct naar natuurlijke waterlopen stroomt.

Het autowassen kan leiden tot verontreinigd water in de natuur, wat een vorm van milieuvervuiling is.

Daarom hebben enkele gemeenten strenge boetes ingesteld voor het wassen van auto’s op straat of de oprit, waarbij overtreders zelfs een boete tot 440 euro kunnen krijgen.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven