Wat is lekkerder bij frietjes: ketchup of mayonaise?

pata 1jpg

In eerste instantie lijkt ketchup gezonder dan mayonaise, aangezien het gemaakt is van tomaten, die bekend staan om hun gezonde eigenschappen, en vetvrij is.

De vraag die velen zich stellen is echter: is ketchup werkelijk gezonder dan mayonaise? Wat is de beste keuze om frietjes mee te eten?

Mayonaise bestaat voornamelijk uit olie, terwijl ketchup zijn basis heeft in tomatenpuree. Een lepel mayonaise bevat al snel 100 kilocalorieën, terwijl dezelfde hoeveelheid ketchup slechts ongeveer 15 calorieën bevat.

Op basis van calorieën alleen zou men kunnen concluderen dat ketchup de gezondere optie is. De samenstelling van de ingrediënten vertelt echter een ander verhaal.

Ketchup bevat namelijk aanzienlijk veel suiker, een ingrediënt dat niet aanwezig is in mayonaise. In een lepel ketchup zit ongeveer één suikerklontje, wat niet gunstig is voor mensen die hun suikerinname willen beperken.

Aan de andere kant is mayonaise niet gezond vanwege het hoge vetgehalte. Mayonaise bestaat voor maar liefst 70 procent uit vet, wat aanzienlijk is.

Er kan gemakkelijk 10 gram vet in een eetlepel mayonaise zitten, terwijl ketchup geen vet bevat.

Vetten kunnen echter langzaam worden verteerd en een langer verzadigd gevoel geven.

Dit kan betekenen dat je minder snel te veel mayonaise zult gebruiken in vergelijking met ketchup.

Al met al is het te simplistisch om te zeggen dat ketchup gezonder is dan mayonaise. Ketchup bevat namelijk aanzienlijke hoeveelheden suiker, hoewel het ook tomaat bevat. Aan de andere kant betekent de hoge vetgehalte van mayonaise niet dat het per definitie gezonder is.

Zowel ketchup als mayonaise zijn niet ideaal voor een gezond dieet, maar dat betekent niet dat je ze moet vermijden bij het eten van friet. Dus geniet gerust van je frietjes met mayonaise of ketchup, maar met mate!

1. Heel veel mensen komen met het verkeerde antwoord!
2. Het blijkt dat veel mensen er naast zitten!
3. Antwoord op een veelgestelde vraag!
4. Het merendeel van de mensen komt met het verkeerde antwoord!
5. De vraag die heel veel mensen zichzelf stellen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven