Deskundigen zeggen dat je het snelle wasprogramma van je wasmachine beter niet kunt gebruiken!

wasmjpg

Er zijn mensen die de was niet graag doen, vooral als ze liever iets anders zouden doen in het weekend. Maar die berg wasgoed verdwijnt niet vanzelf en moet toch echt worden weggewerkt.

Wat als we je zouden vertellen dat het eigenlijk een vorm van zelfzorg kan zijn? Ook al is het verleidelijk om het 15-minuten snelle wasprogramma te gebruiken, het is toch niet zo eenvoudig als het lijkt.

Deskundigen raden het zelfs volledig af. Maar waarom is dat zo? Laten we dat eens nader bekijken. Het snelle wasprogramma kan handig zijn voor kledingstukken zonder hardnekkige vlekken.

Voor kleding met bijvoorbeeld wijn- of olievlekken is dit programma echter niet effectief. Het kan misschien werken voor licht vervuilde kleding, maar wat betreft energiebesparing schiet het tekort.

Hoewel het programma kort duurt, moet de machine in die tijd veel energie verbruiken, wat uiteindelijk leidt tot een hoger energieverbruik.

Dus, in feite bespaar je hier geen geld mee en het is ook niet gunstig voor het milieu. Denk er bovendien aan dat je je spijkerbroeken beter niet te vaak moet wassen.


Bij haast lijkt het handig, maar het snelwasprogramma kan kleding beschadigen. Gelukkig is er een optie in nieuwere wasmachines om de starttijd van de was in te stellen.


Je kunt bijvoorbeeld de was laten eindigen wanneer je van het werk thuiskomt. Vul de trommel met wasgoed, wasmiddel en eventueel wasverzachter, stel het programma in en plan de starttijd. Dit maakt je dag handiger en efficiënter.


Heb je een ouder model wasmachine, overweeg dan een nieuwer model aan te schaffen. Nieuwere machines zijn doorgaans efficiënter en zuiniger in water- en energieverbruik. Als je energie wilt besparen met je huidige machine, sla dan het voorwasprogramma over.


Voor minder vuile kleding is een temperatuur van 30 of 40 graden vaak voldoende. Let wel op, voor kleding met bijvoorbeeld wijnvlekken is dit niet effectief!


1. Nooit geweten, krom dat deze keuze aanwezig is!
2. Gebruik dit programma regelmatig maar dat ga ik nu niet meer doen.
3. Heel veel mensen weten dit niet!
4. Dit had ik veel eerder moeten weten
5. Wedden dat jij dit niet weet!?

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven