Experts waarschuwen: De korsten van deze kazen moet je niet consumeren!

kaass 1jpg

Het merendeel van de Nederlanders is dol op kaas! We zijn een klein landje maar hebben de allerlekkerste kazen die je je maar kunt wensen.

We eten dan ook veel kaas met z’n allen, bij het ontbijt, tijdens de lunch maar ook bij diverse warme maaltijden.

heel veel mensen weten niet het antwoord op de vraag of je de kost van een kaas kunt eten. De Keuringsdienst van Waarde besloot op onderzoek uit te gaan en kwam tot een bizarre ontdekking.

Tijdens het rijpingsproces vormt zich bij de meeste kazen een natuurlijke korst. Deze ontstaat door de invloed van lucht en vochtigheid, de buitenkant wordt harder en vormt een beschermende laag.

Het blijkt alleen dat niet alle kazen een natuurlijke korst hebben. Vooral de kazen die in een supermarkt worden verkocht hebben en kunstmatige korst, dit voor een langere houdbaarheid.

Deze kunstmatige korst wordt vaak behandeld met speciale coatings die niet altijd eetbaar zijn. Er zijn kazen die een laagje plastic of paraffine krijgen.

Deze coatings worden vooral toegepast op kazen die lange tijd moeten rijpen, enkele voorbeelden zij de bekende Edammer maar ook Gouda kazen.

In deze kunstmatige korsten zit vaak E235, een schimmelwerend middel genaamd natamycine, dat schimmels op de kazen voorkomt.

Experts raden dan ook ten zeerste af om deze korsten te consumeren. Dit stofje zit vaak in de wasachtige korsten die je op de buitenkant van kaas aantreft.

Wanneer men af en toe zo’n korst eet, hoeft men niet bang te zijn voor directe schadelijke gevolgen, echter blijft het advies om deze korsten niet te nuttigen.

Niet alle kazen hebben een kunstmatige korst. Bij deze kazen ontstaat de korst op een natuurlijke manier en deze kun je dus wel consumeren.

Tijdens het rijpingsproces worden deze kazen regelmatig gekeerd en gewassen, waardoor een schimmelcultuur zich op de korst ontwikkelt. Deze kazen hebben dan ook een karakteristieke smaak en geur.

De korsten van Parmezaanse kaas of oude boerenkaas kun je wel eten, de korst van eerstegnoemde wordt zelfs vaak gebruikt als smaaktoevoeging bij soepen en stoofschotels.

Er zijn een paar eenvoudige manieren om erachter te komen of je de korst van een kaas wel of niet kan eten:

  1. Kijk op het etiket – Op de verpakking staat vaak vermeld of de korst eetbaar is. Als je woorden ziet zoals “niet eetbaar” of “kunststof coating”, dan kun je beter de korst vermijden.
  2. Voel aan de korst – Een natuurlijke korst voelt vaak droog en stevig aan, terwijl een kunstmatige korst een glad, plasticachtig gevoel heeft.
  3. Ruik aan de korst – Als de korst een sterke, natuurlijke geur heeft, is de kans groot dat deze eetbaar is. Kunstmatige korsten ruiken meestal neutraal of chemisch.

Het merendeel van de Nederlanders is dol op kaas! We zijn een klein landje maar hebben de allerlekkerste kazen die…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven