“Er zijn in totaal zes stappen om het perfecte gekookte eitje te krijgen”, meldt de Zweedse website Expressen, die deze stappen graag met jullie deelt.
In Zweden is het gekookte ei een essentieel onderdeel van het ontbijt, waar gemiddeld per persoon 200 eieren per jaar worden gegeten.
Vanaf nu deelt Expressen de zes stappen voor het perfecte eitje, die hoogstwaarschijnlijk onbekend voor je zijn.
Allereerst is het cruciaal om de eieren twintig minuten voor het koken uit de koelkast te halen, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.
Opmerkelijk genoeg vermindert dit de kans op barsten, omdat een geleidelijke overgang de schok van het hete water verkleint als de eieren in het water belanden.
De volgende stap is het gebruik van een punaise, die je in het ronde gedeelte van het ei moet steken, waar zich de meeste lucht verzamelt.
De druk in het ei wordt verlicht door de punaise, wat ervoor zorgt dat de schaal niet barst. Let er wel op dat je de punaise verwijdert voordat je de eieren in het water plaatst.
Als het water in de pan begint te koken, plaats je voorzichtig met een lepel de eieren in het water.
Kook de eieren ongeveer tien minuten, maar niet op het hoogste kookpunt, en giet dan het water af. Vervolgens schud je de pan zodat de eieren tegen elkaar tikken en de schalen barsten.
Plaats daarna de pan onder stromend koud water en laat deze vijf minuten staan. Hierdoor stopt het kookproces.
Het pellen van de eieren gaat het makkelijkst onder stromend koud water. Daarna rest enkel nog te genieten van je perfect gekookte eitje.