Wedden dat je dit niet weet: Met deze 6 stappen kook je het perfecte ei!

eijpg

“Er zijn in totaal zes stappen om het perfecte gekookte eitje te krijgen”, meldt de Zweedse website Expressen, die deze stappen graag met jullie deelt.

We doen het allemaal verkeerd: Zes stappen voor het perfect gekookte eitje!

In Zweden is het gekookte ei een essentieel onderdeel van het ontbijt, waar gemiddeld per persoon 200 eieren per jaar worden gegeten.

We doen het allemaal verkeerd: Zes stappen voor het perfect gekookte eitje!

Vanaf nu deelt Expressen de zes stappen voor het perfecte eitje, die hoogstwaarschijnlijk onbekend voor je zijn.

We doen het allemaal verkeerd: Zes stappen voor het perfect gekookte eitje!

Allereerst is het cruciaal om de eieren twintig minuten voor het koken uit de koelkast te halen, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.

We doen het allemaal verkeerd: Zes stappen voor het perfect gekookte eitje!

Opmerkelijk genoeg vermindert dit de kans op barsten, omdat een geleidelijke overgang de schok van het hete water verkleint als de eieren in het water belanden.

We doen het allemaal verkeerd: Zes stappen voor het perfect gekookte eitje!

De volgende stap is het gebruik van een punaise, die je in het ronde gedeelte van het ei moet steken, waar zich de meeste lucht verzamelt.

We doen het allemaal verkeerd: Zes stappen voor het perfect gekookte eitje!

De druk in het ei wordt verlicht door de punaise, wat ervoor zorgt dat de schaal niet barst. Let er wel op dat je de punaise verwijdert voordat je de eieren in het water plaatst.

We doen het allemaal verkeerd: Zes stappen voor het perfect gekookte eitje!

Als het water in de pan begint te koken, plaats je voorzichtig met een lepel de eieren in het water.

We doen het allemaal verkeerd: Zes stappen voor het perfect gekookte eitje!

Kook de eieren ongeveer tien minuten, maar niet op het hoogste kookpunt, en giet dan het water af. Vervolgens schud je de pan zodat de eieren tegen elkaar tikken en de schalen barsten.

We doen het allemaal verkeerd: Zes stappen voor het perfect gekookte eitje!

Plaats daarna de pan onder stromend koud water en laat deze vijf minuten staan. Hierdoor stopt het kookproces.

We doen het allemaal verkeerd: Zes stappen voor het perfect gekookte eitje!

Het pellen van de eieren gaat het makkelijkst onder stromend koud water. Daarna rest enkel nog te genieten van je perfect gekookte eitje.

We doen het allemaal verkeerd: Zes stappen voor het perfect gekookte eitje!
auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven