Deskundigen waarschuwen: Meer kinderen halen hun zwemdiploma niet door hoge kosten zwemlessen!

zwemles 1jpg

Volgens deskundigen leiden de toegenomen kosten van zwemlessen tot een dalend aantal Nederlandse kinderen dat hun zwemdiploma haalt.

Vanwege de verhoogde tarieven moeten veel kinderen voortijdig stoppen met zwemles omdat hun ouders de kosten niet meer kunnen dragen.

Onderzoek uitgevoerd door Nieuwsuur laat zien dat de kosten voor zwemlessen de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen zijn.

Sinds 2018 zijn ouders bijna 30 procent meer kwijt aan zwemlessen. In sommige gemeenten is deze stijging zelfs 70 procent.

Ter vergelijking: de gemiddelde prijsstijging van producten en diensten in Nederland bedraagt 21 procent.

Gemiddeld kost een zwemles nu 12 euro, tegenover 9 euro in het verleden. Voor het behalen van enkel een A-diploma zijn ongeveer zestig lessen nodig, wat ouders meer dan 700 euro kan kosten.

Volgens Remco Hoekman, directeur van het Mulier Instituut, dat sportonderzoek uitvoert, besluiten ouders ondanks het belang van zwemlessen toch vaak om te stoppen, meldt de NOS.

Er is bezorgdheid over het feit dat zwemveiligheid toegankelijk moet zijn voor iedereen, met de mogelijkheid voor alle kinderen om A-, B- en C-diploma’s te behalen, aldus de NOS.

Volgens CBS-gegevens is het percentage kinderen zonder zwemdiploma gestegen van 6% in 2018 naar 13% nu.

Zwembaden melden dat de stijgende kosten voornamelijk te wijten zijn aan hogere energietarieven, die nodig zijn om het zwembad warm en schoon te houden.

Om de problemen in de zwembadsector aan te pakken, heeft de overheid in 2022 een noodfonds van 207 miljoen euro beschikbaar gesteld, maar exploitanten merken op dat dit niet alle uitdagingen oplost vanwege gestegen personeelskosten en een tekort aan badmeesters.


Er zijn fondsen in bepaalde gemeenten die ouders helpen bij de financiering van zwemlessen voor hun kinderen, geheel of gedeeltelijk.


Niet elke Nederlandse gemeente heeft echter zo’n fonds en niet alle ouders in financiële nood maken gebruik van deze hulp. Het Mulier Instituut maakt zich hierover zorgen:


“Gemeenten dienen armoederegelingen toegankelijker te maken om ongelijkheid te verminderen. Het recht op zo’n regeling mag niet afhangen van je woonplaats.”


1. Vandaag de dag ben je dit bedrag kwijt aan 1 zwemles!
2. Wat een bizarre stijging, voor velen niet meer haalbaar.
3. Dit is het gemiddelde bedrag voor het behalen van een A-diploma…
4. Zwemveiligheid is zo belangrijk maar gewoon niet meer te betalen!
5. Ik schrik van de prijsstijging. Niet normaal!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven