Waarom chips nu minder lekker smaken: ‘Dit hadden ze eerder moeten zeggen’

chips 1jpg

Recentelijk hebben velen opgemerkt dat chips niet meer dezelfde smaak hebben als voorheen. Geliefde snacks zoals Hamka’s, Doritos en Pombears lijken allemaal een transformatie te hebben ondergaan die de smaaksensatie heeft beïnvloed.

Maar wat is hiervan de reden? Een bekende snackexpert in Nederland genaamd de Snackspert onthult het antwoord in een TikTok-video.

“De chipsmysterie is opgelost,” aldus Eke Bosman, ook wel bekend als de Snackspert.

In zijn video legt hij uit waarom veel chips naar zijn mening minder smaakvol zijn geworden. De boosdoener? De verminderde hoeveelheid zout die fabrikanten tegenwoordig in hun chips stoppen.

Bosman wijst naar de website van de chipsfabrikant Lay’s, waar dit probleem wordt toegelicht. Fabrikanten hebben aanzienlijk de zouthoeveelheid in hun producten verminderd.

Recentelijk hebben we al onthuld waarom je niet kunt stoppen na een paar chips. Wellicht heb je gemerkt dat de chips minder zoutig smaken, en dat klopt.

Volgens de Snackspert is er een reden voor het verdwijnen van de smaak van diverse bekende snacks de laatste tijd. Hij heeft meerdere keren boosheid geuit over dit fenomeen.

Op de website van Lay’s staat vermeld dat we te veel zout consumeren en dat het bedrijf daar iets aan wil veranderen. De Snackspert merkt op: “We zien het als onze verantwoordelijkheid om ons steentje bij te dragen.”

“Om die reden zullen we in 2024 opnieuw ons zoutgehalte verlagen met minstens 25 procent minder zout dan andere aardappelchips, zonder afbreuk te doen aan de heerlijke smaak die onze klanten gewend zijn.”

Bosman uit zijn zorgen met name over de laatste zin van deze uitspraak. Hij betwijfelt of de smaak volledig behouden blijft na de verlaging van het zoutgehalte. “Ik begrijp dat niet,” zegt hij.

Deze aanpassing zal gelden voor alle chipsmerken onder het moederbedrijf PepsiCo, waaronder Doritos, Lay’s, Cheetos en zelfs Popworks.

Volgens de Snackspert is het feit dat er minder zout in de chips zit een reden voor de verandering in smaak. Het valt hem op dat dit niet transparant gecommuniceerd wordt. Hij suggereert om simpelweg op de verpakking aan te geven dat er minder zout is toegevoegd uit gezondheidsoverwegingen.

@snackspert

Ik denk het antwoord te hebben 😅

♬ origineel geluid – snackspert

1. Waarom zetten ze dit niet gewoon op de verpakkingen? 2. Viel mij ook al op dat de smaak anders is, snap nu wel waarom! 3. Ontzettend jammer dat het niet gewoon eerlijk vermeld wordt. 4. Op deze manier worden we dus allemaal voor de gek gehouden. 5. Nu snap ik waarom chips wat flauwer smaakt!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven