De meeste mensen doen het verkeerd: Zo moet je brood invriezen!

brojpg

De smaak van versgebakken brood is een genot voor je smaakpapillen. Maar hoe zorg je ervoor dat het vers en knapperig blijft?

Om de versheid van je brood te behouden, is goede opslag cruciaal. Als je echter te veel brood hebt gekocht, hoef je het niet weg te gooien – invriezen is een slimme optie.

Of je nu het hele brood of plakjes invriest, hangt af van je behoeften. Plakjes zijn handiger voor individuele porties, maar een heel brood behoudt beter zijn vochtgehalte. Het principe is: hoe verser het brood, hoe beter het smaakt na het ontdooien.

Voor een langere houdbaarheid in de vriezer is een luchtdichte verpakking essentieel om vriesbrand en uitdroging te voorkomen.

Diepvrieszakjes of plastic zakken zijn ideaal; druk de lucht eruit voordat je ze sluit. Ook glazen of roestvrijstalen containers kunnen worden gebruikt.

Voor de milieubewuste mensen zijn bijenwasdoeken of stoffen zakken een goede optie.

Om ervoor te zorgen dat brood langer vers blijft, kan je ervoor kiezen om het in te vriezen. Papieren zakken worden afgeraden, aangezien ze het brood niet lang goed houden.

  • Bewaartijd heel brood: 4-6 maanden
  • Bewaartijd brood in plakjes: 1-3 maanden
  • Bewaartijd kleinere broodjes: 2-4 maanden

Noteer de invriesdatum op het brood, zodat je weet tot wanneer het goed blijft en op tijd opgegeten kan worden.

Geduld is belangrijk bij het ontdooien van brood. Laat het langzaam ontdooien op een rooster bij kamertemperatuur, bij voorkeur een nacht lang.

Een katoenen zak of theedoek kan vocht absorberen, maar is niet altijd nodig. Gebruik geen papieren zakken, omdat deze aan het brood kunnen plakken.

Plakjes brood kunnen direct in de broodrooster voor een snel ontdooiproces. Een andere optie is ontdooien in de magnetron.

Na het ontdooien kan je het brood kort opwarmen in de oven om het knapperig te maken en weer van een versgebakken smaak te genieten.

1. De kans is heel groot dat jij het ook fout doet!
2. We doen het dus allemaal verkeerd!
3. Grote kans dat jij het ook al je hele leven fout doet
4. Klinkt heel logisch maar nooit aan gedacht!
5. Op deze manier blijft de kwaliteit van het brood perfect!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven