Bioloog verwacht veel muggen deze zomer: ‘Hou rekening met grote aantallen’

mug 1jpg

Er wordt gewaarschuwd voor een mogelijke toename van muggen deze zomer, wat tot overlast kan leiden.

“We moeten rekening houden met grote aantallen,” aldus Van Vliet. De toename van muggen wordt toegeschreven aan recente weersomstandigheden.

De warmte en neerslag hebben ervoor gezorgd dat muggen eerder ontwaakten uit hun winterslaap en snel in aantal toenamen.

“Tot nu toe hebben muggen een succesvol jaar gehad,” merkt Van Vliet op. Hij wijst erop dat de eerste generatie muggen al actief is en dat dit ongebruikelijk is voor deze tijd van het jaar, wat voorspellend is voor de rest van de zomer.

Volgens Van Vliet is er hoop als er dit voorjaar een periode van extreme droogte aanbreekt, aangezien dit kan helpen om de populatie van muggen onder controle te houden.

“Maar op dit moment is dat niet het geval. Dus we staan voor een zomer met veel muggen.” Gelukkig hoeft men niet de hele zomer binnen te blijven.


Omtrent het verminderen van overlast kunnen acties worden ondernomen. Van Vliet wijst erop dat het bijdraagt aan het probleem door waterbakjes in de tuin te laten staan waar muggen hun eitjes in leggen.


“Door regelmatig potentiële broedplaatsen zoals bloempotten, bakjes en emmers leeg te gooien, voorkom je effectief dat muggenlarven zich ontwikkelen tot volwassen muggen. Op deze manier doorbreek je eigenlijk de levenscyclus van de mug.”


Van Vliet deelt zijn verrassing toen hij ontdekte dat er in een pot in zijn tuin tot wel 2.000 muggenlarven per liter water aanwezig waren.


1. Dit zou wel eens een horrorzomer kunnen gaan worden.
2. De bioloog voorspelt helaas weinig goeds.
3. Er zijn stappen die we kunnen nemen om overlast te verminderen.
4. Volgens de bioloog stevenen we af op een zomer met heel veel muggen
5. Van dit nieuws wordt je nou niet bepaald vrolijk.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven