5000 euro voor huurders die grote woning ruilen voor kleinere

vdjpg

Vanaf september kunnen huurders in Utrecht een subsidie van 5000 euro krijgen wanneer zij ervoor kiezen om een grote sociale huurwoning in te ruilen voor een kleinere variant.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

Deze regeling zal ook worden geïmplementeerd in andere gemeenten en provincies. Een huurder die doorschuift naar een andere woning maakt namelijk meerdere grotere woningen beschikbaar, wat niet het geval is bij nieuwe huurders.

Deze verhuissubsidies, bekend onder verschillende namen als verhuispremie, doorstroomsubsidie of ‘Van Groot Naar Beter’, hebben als doel om de doorstroom op de (huur)woningmarkt te stimuleren.

De gemeente Utrecht heeft aangekondigd dat er een bedrag van 250.000 euro beschikbaar zal worden gesteld voor een ‘verhuiskostenpremie’.

Dit geld is bedoeld om meer dan 80 huishoudens een subsidie van 3000 tot 5000 euro te bieden als zij ervoor kiezen om hun grote huurwoning in te ruilen voor een kleiner appartement.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

Steden zoals Den Haag en Zaanstad, de provincie Gelderland en Amsterdam hebben soortgelijke regelingen ingesteld.


Bijvoorbeeld, in Amsterdam kan een huurder tot 6200 euro verdienen als hij een woning met zeven kamers of meer achterlaat, en 4000 euro bij een vierkamerwoning.


In Amsterdam maakten 152 mensen in 2022 gebruik van een doorstroomregeling, wat leidde tot veel nieuwe beschikbare huurwoningen.


In Gelderland kunnen senioren van 55 jaar en ouder een subsidie van 2000 euro krijgen als ze een woning met ten minste drie slaapkamers inruilen voor een kleinere woning.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

In Zaanstad kunnen 65-plussers 1000 euro subsidie ontvangen als ze een meergezinswoning verlaten voor een seniorenappartement.


Deze regelingen zijn gebaseerd op de logica dat doorstromers hun oude woning vrijmaken voor andere woningzoekenden, wat een keten van verhuizingen in gang zet.

In Amersfoort leidde een soortgelijke subsidie tot 100 extra verhuizingen naast de 75 mensen die al van de regeling hadden geprofiteerd.

In Gelderland hebben zes verhuiscoaches succesvol de subsidie onder de aandacht gebracht, wat resulteerde in 840 mensen die er gebruik van maakten. Dit leidde tot 1680 beschikbare woningen voor nieuwe huurders.

Volgens Perry Hoetjes van onderzoeksbureau RIGO is het verstandig voor gemeenten om zich te richten op ‘Empty nesters’, mensen wiens kinderen het huis uit zijn en nog kamers over hebben in hun woning.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

Als deze groep kleiner gaat wonen, komen er veel woningen vrij zonder grote nieuwbouwprojecten te hoeven realiseren.

“Circa 2 miljoen 55-plussers wonen in een eengezins-koopwoning, en 700.000 van hen in een eengezins-huurwoning, dus de potentie is enorm,” schrijft Hoetjes.


“Er hoeft maar een klein deel van deze doelgroep verleid te worden om een groot effect te hebben op de woningmarkt.”

1. In vele grote huurwoningen wonen oudere mensen wiens kinderen al de deur uit zijn.
2. Dit bedrag moet ervoor zorgen dat empty nesters kleiner gaan wonen
3. Met deze manier komen er veel woningen beschikbaar
4. Vooral meer kans voor jonge gezinnen
5. Doorstromers maken zo hun woning vrij voor woningzoekenden!

1. In vele grote huurwoningen wonen oudere mensen wiens kinderen al de deur uit zijn. 2. Dit bedrag moet ervoor zorgen dat empty nesters kleiner gaan wonen 3. Met deze manier komen er veel woningen beschikbaar 4. Vooral meer kans voor jonge gezinnen 5. Doorstromers maken zo hun woning vrij voor woningzoekenden!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven