5.000 euro voor huurders die grote sociale woning ruilen voor kleinere!

vdjpg

In Utrecht is er vanaf september een subsidie van 5000 euro beschikbaar voor huurders die een grote sociale huurwoning verruilen voor een kleinere.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

Dit initiatief zal ook in andere gemeenten en provincies worden gelanceerd, aangezien een doorstromer meer panden beschikbaar maakt dan starters.

Deze promoties, die bekend staan onder verschillende namen zoals verhuispremie, doorstroomsubsidie of ‘Van Groot Naar Beter’, zijn gericht op het stimuleren van doorstroming op de (huur)woningmarkt.

De gemeente Utrecht heeft aangekondigd dat er 250.000 euro beschikbaar zal worden gesteld voor een ‘verhuiskostenpremie’.

Dit bedrag is bedoeld om meer dan 80 huishoudens een subsidie van 3000 tot 5000 euro te bieden als ze hun grote huurwoning verruilen voor een kleiner appartement.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

Gemeenten zoals Den Haag en Zaanstad, de provincie Gelderland en de stad Amsterdam hebben soortgelijke regelingen.

Een huurder kan in Amsterdam bijvoorbeeld tot 6200 euro verdienen als hij een woning met zeven kamers of meer achterlaat, en 4000 euro bij een vierkamerwoning.

In 2022 maakten 152 mensen in Amsterdam gebruik van een doorstroomregeling, wat resulteerde in veel nieuwe beschikbare huurwoningen.

In Gelderland kunnen senioren van 55 jaar en ouder een subsidie van 2000 euro krijgen als ze een woning met ten minste drie slaapkamers inruilen voor een kleinere woning.

In Zaanstad ontvangen 65-plussers 1000 euro subsidie als ze een meergezinswoning verlaten voor een seniorenappartement.

De regelingen zijn opgezet met het idee dat doorstromers hun oude woning vrijmaken voor andere woningzoekenden, waardoor een keten van verhuizingen op gang komt.


In Amersfoort was de uitkomst van een soortgelijke subsidie-evaluatie dat er 100 extra verhuizingen werden geïnitieerd, bovenop de 75 deelnemers aan het programma.


Zes verhuiscoaches in Gelderland hebben actief de subsidie gepromoot, wat resulteerde in 840 mensen die er gebruik van maakten. Dit leidde tot 1680 beschikbare woningen voor potentiële huurders.


Volgens Perry Hoetjes van RIGO zouden gemeenten moeten focussen op ‘Empty nesters’, mensen wiens kinderen uit huis zijn en die extra kamers in hun woning hebben.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

Door deze groep een kleiner huis te laten betrekken, kunnen er vele woningen beschikbaar komen zonder de noodzaak voor grootschalige nieuwbouwprojecten.


“Circa 2 miljoen 55-plussers wonen in een eengezins-koopwoning, en 700.000 van hen in een eengezins-huurwoning, dus de potentie is enorm,” schrijft Hoetjes.

“Een groot effect op de woningmarkt kan worden bereikt door slechts een klein deel van deze doelgroep aan te spreken.”


Utrechtse huurders kunnen vanaf september een subsidie van 5000 euro ontvangen als ze een grote sociale huurwoning inruilen voor een…

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven