Belangrijk: Vanaf 1 juli mogen deze dieren geen huisdier meer zijn!

kn 1jpg

In de nabije toekomst zal er een nieuwe wet van kracht worden die het beheer van huisdieren reguleert, met als doel de populatie van speciale en potentieel riskante huisdieren te verkleinen.

Vanaf 1 juli dit jaar zal de ‘positieflijst’ van kracht zijn, waarop dertig huisdieren vermeld staan die nog steeds als huisdier gehouden mogen worden.

Deze lijst, opgesteld door zes wetenschappers na vijf jaar onderzoek, beoogt een einde te maken aan de discussies over welke huisdieren geschikt zijn voor huiselijke omgevingen.

Op de lijst van niet-toegestane huisdieren staan onder andere de Russische dwerghamster en het gordeldier. Naast chinchillas, servalkatten en hamsters zijn ook stokstaartjes en egels niet langer toegestaan als huisdier.

Tineke Kramer, dierenarts en viroloog die betrokken was bij de samenstelling van de lijst, benadrukt dat alle bevindingen in het rapport gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek.

Niettemin is niet elke eigenaar van huisdieren tevreden met deze ontwikkelingen. Een van hen merkt op: “De capibara heeft nog nooit problemen veroorzaakt. Terwijl de goudhamster, die wel op de lijst staat, de ninja is onder de knaagdieren.”

Stichting AAP laat weten dat ze tevreden zijn met de positieflijst, vanwege het onvoorspelbare gedrag van bepaalde dieren, zoals de moeraskat, die mogelijk niet geschikt zijn als huisdier.

Hierboven zie je de positieflijst met alle dieren die toegestaan zijn als huisdier.

1. Deze lijst is bedoeld om de discussie te beëindigen.
2. Het houden van deze dieren als huisdier is niet langer toegestaan.
3. Deze dieren zijn niet geschikt voor het leven als huisdier!
4. Niet iedereen is blij met deze nieuwe regelgeving met betrekking tot huisdieren!
5. Er zullen zowel voor- als tegenstanders zijn van deze wetgeving…

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven