Welke automobilist rijdt niet zoals het hoort op de rotonde?

rotondejpg

Rotondes zijn bedoeld om het verkeer soepel en veilig te laten doorstromen, maar kunnen soms voor verwarring zorgen onder automobilisten.

Laten we eens kijken naar een specifieke situatie waarbij drie auto’s betrokken zijn: rood, blauw en oranje, en een fout maken op een rotonde.

De bestuurder die de fout maakt is degene in de oranje auto. Maar wat doet de bestuurder van de oranje auto precies verkeerd?

Volgens de geldende verkeersregels en rotonde-etiquette dient men de binnenste baan te gebruiken wanneer men van plan is om meer dan de helft van de rotonde te nemen.

Dit is om diverse redenen van belang. Allereerst voor de veiligheid: de buitenbaan is bedoeld voor bestuurders die bij de eerste of tweede afslag de rotonde willen verlaten.

Door bijna een volledige cirkel op de buitenste baan te rijden, moet men meerdere rijstroken oversteken om de afrit te bereiken, wat het risico op ongelukken verhoogt.

Ten tweede bevordert het de doorstroming: door de juiste baan te kiezen, blijft het verkeer soepel bewegen, wat onnodige rijstrookwisselingen en files voorkomt.

De fout van de oranje auto is duidelijk: door vrijwel de hele rotonde op de buitenste baan te blijven, overtreedt de bestuurder niet alleen de verkeersregels, maar verstoort ook de doorstroming en veiligheid van andere weggebruikers.

De les hier is simpel maar van essentieel belang voor een vlotte doorstroming op rotondes: kies de binnenbaan als je een groot deel van de rotonde wilt nemen en geef tijdig aan wanneer je de rotonde wilt verlaten.

Door deze regels te volgen, dragen we allemaal bij aan een veiliger en efficiënter verkeerssysteem.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven