Als burgers in Nederland zijn we gebonden aan verschillende regels. Sommige van deze regels zijn logisch, terwijl andere je wellicht doen fronsen.
In sommige gemeenten is het bijvoorbeeld streng verboden om je auto te wassen op je eigen oprit.
Op een zonnige dag nemen veel mensen een emmer water en een spons om hun auto op te frissen, terwijl ze genieten van wat muziek.
Veel mensen realiseren zich niet of dit wel is toegestaan. Daarom hebben we onderzocht hoe het zit met deze regelgeving.
De ANWB verklaart dat deze regels niet landelijk worden vastgesteld omdat straten onder de jurisdictie van de gemeenten vallen.
Niet alle gemeenten hanteren dezelfde regels, zoals eerder bleek bij stoepkrijten. Dus, in sommige gemeenten is het niet toegestaan om je auto op je eigen oprit of op straat te wassen.
Om te achterhalen of dit mag in jouw woonplaats, moet je de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) raadplegen die te vinden is op de website van je gemeente.
Waarom zouden gemeenten het wassen van auto’s op straat verbieden? Het vuil van de auto, samen met schoonmaakmiddelen, belandt in het riool, wat schadelijk is voor het milieu.
Sommige gemeenten hebben gescheiden riolen. Huishoudelijk afvalwater gaat via het riool naar een zuiveringsinstallatie, terwijl regenwater via afvoerputten op straat in het grond- of oppervlaktewater terechtkomt. Door je auto te wassen, wordt dit water ongefilterd in de natuur geloosd.
Dit is vervuilend en daarom leggen gemeenten die een verbod op autowassen op straat hebben ingesteld vaak een hoge boete op.
Of je nu je auto op je oprit of op straat wast, in gemeenten waar autowassen niet is toegestaan, kan dit resulteren in een boete tot wel 440 euro.