We gebruiken dit wasprogramma allemaal, maar experts zeggen dat het slecht is!

wasmjpg

Het doen van de was is voor velen geen favoriete bezigheid en die vervelende stapel wasgoed blijft maar groeien, ongeacht hoeveel je liever iets anders zou doen in je vrije tijd.


Wat als we je vertellen dat het doen van de was ook een vorm van zelfzorg kan zijn? Ook al lijkt het snelwasprogramma van 15 minuten erg verleidelijk, er schuilen wat haken en ogen aan.


Sommige experts raden zelfs volledig af om dit programma te gebruiken. Maar waarom? Laten we dat eens onder de loep nemen. Het snelwasprogramma mag dan handig zijn voor kleding zonder hardnekkige vlekken.


Maar als je kledingstukken hebt met bijvoorbeeld wijn- of olievlekken, is dit programma helemaal niet effectief. Voor licht vervuilde kleding kan het werken, maar op het gebied van energiebesparing schiet het tekort.


Ondanks de korte duur van het programma, moet de wasmachine in die tijd aanzienlijk veel energie verbruiken, wat uiteindelijk resulteert in een hoger totaal energieverbruik.


Dit leidt niet alleen niet tot kostenbesparingen, maar is ook schadelijk voor het milieu. Vergeet bovendien niet dat je je jeans eigenlijk niet al te vaak moet wassen.


Indien je snel een wasje wilt draaien, is het belangrijk om op te merken dat het “snelwasprogramma” mogelijk schadelijk kan zijn voor je kleding. Gelukkig bieden modernere wasmachines de mogelijkheid om de starttijd van de was in te stellen.


Je hebt de mogelijkheid om de wasmachine zo in te stellen dat je was klaar is zodra je thuiskomt van je werk. Doe simpelweg de was, voeg wasmiddel en eventueel wasverzachter toe, kies het programma en stel de gewenste starttijd in. Dit kan je dagelijkse routine efficiënter maken.


Voor wie overweegt om zijn oude wasmachine te vervangen, is het goed om te weten dat nieuwere modellen doorgaans efficiënter zijn en minder water en energie verbruiken. Als je energie wilt besparen met je huidige machine, sla dan het voorwasprogramma over.


Voor licht vervuilde kledingstukken is het beter om te kiezen voor een wasprogramma van 30 of 40 graden. Houd er echter rekening mee dat dit niet effectief is bij hardnekkige vlekken zoals wijnvlekken op een shirt!


1. Nooit geweten, krom dat deze keuze aanwezig is!
2. Gebruik dit programma regelmatig maar dat ga ik nu niet meer doen.
3. Heel veel mensen weten dit niet!
4. Dit had ik veel eerder moeten weten
5. Wedden dat jij dit niet weet!?

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven