Aardappelen worden heel duur door allerlei redenen

pat 1jpg

De recente periode van neerslag heeft niet alleen impact gehad op ons dagelijks leven en onze vakanties, maar heeft ook een zware tol geëist van de aardappelboeren.

Door de extreme weersomstandigheden zijn de aardappelen dit seizoen historisch duur geworden, aldus Herman Abbink, een aardappelboer uit Vriezenveen.

Al jarenlang worden Abbink en zijn collega Henk Leusink uit Deurningen getroffen door onvoorspelbare weersomstandigheden.

Na vorig jaar met extreme droogte te maken te hebben gehad, zien ze nu hun landerijen verdrinken door aanhoudende regenbuien en overstromingen.

“We hebben te maken met een zeer uitdagend aardappelseizoen,” aldus Henk Leusink. “Bijna 30 procent van de oogst is al verloren doordat de aardappelen in de grond zijn gaan rotten.”

De aardappelteelt heeft te lijden gehad onder de natte omstandigheden van dit voorjaar. “Veel velden staan onder water,” legt Herman Abbink uit.

“En het probleem is wijdverspreid: niet alleen Nederlandse boeren hebben last van de regen, ook in België, Duitsland en Frankrijk kampen boeren met hetzelfde probleem. Hierdoor kunnen we niet op elkaar terugvallen.”

Dit jaar kon pas in juni worden begonnen met het poten van aardappelen door de aanhoudende regenval, terwijl dit normaal gesproken gebeurt tussen eind maart en begin april.

“Dat is veel te laat,” vertelt Abbink. “De oude oogst is bijna op, en de nieuwe oogst is nog niet klaar, wat leidt tot een groot tekort.” Abbjink geeft aan: de constante vraag naar aardappelen zorgt ervoor dat de prijzen stijgen.

“De oogst is kleiner en een deel van de aardappelen is niet goed,” vermeldt Abbink. “Dit seizoen zijn de aardappelen historisch duur.”

Niet alleen stijgt de prijs van aardappelen, maar ook die van aardappelproducten zoals friet en aardappelschijfjes. Henk Leusink merkt op:

Volgens een artikel op lekker-dan.nl: “Aardappelen van de oude oogst, die gewoonlijk voor friet worden gebruikt, zijn normaal gesproken goedkoop. Door het tekort zijn deze aardappelen echter ook duurder geworden.”

De eigenaar van de winkel merkte op: “Voorheen verkochten we 5 kilo aardappelen voor 7,50 euro, nu kost het meer dan 10 euro, soms zelfs 12,50 euro.”

Er wordt gezegd dat de hogere prijzen niet alleen te wijten zijn aan het slechte weer, maar ook aan andere factoren. De eigenaar voegde eraan toe: “Het is een samenloop van omstandigheden.”

De eigenaar legde uit: “Stijgende lonen, duurdere brandstof en algemene kostenstijgingen in alle sectoren spelen ook een rol. Deze kosten moeten ergens worden doorberekend.” Dat gezegd hebbende, blijft hij optimistisch.

De eigenaar gaf aan: “Ik hoop nog steeds op een goede zomer.” Consumenten zullen ongetwijfeld de impact van deze prijsstijgingen voelen.

Aardappelen en aardappelproducten worden vaak gezien als basisvoedingsmiddelen,

De prijsstijging van deze producten zal de algemene kosten van levensonderhoud verder beïnvloeden.

U kunt verwachten dat prijzen voor uw favoriete frietjes en aardappelschijfjes in de nabije toekomst zullen stijgen.

1. Een van de oorzaken is de aanhoudende regenval.
2. Verwacht een aanzienlijke prijsstijging voor uw favoriete frietje!
3. Voor liefhebbers van aardappels is dit slecht nieuws.
4. Aardappelboeren delen de redenen achter deze ontwikkeling.
5. Bereid u voor om dieper in de buidel te tasten voor een smakelijk patatje!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven