Uit onderzoek blijkt dat meer dan een kwart van de mensen in ons landje rauwe kip eerst onder de kraan afspoelt.
We denken dat we door het afspoelen bacteriën verwijderen, maar deze handeling is allesbehalve goed. Door rauwe kip af te spoelen onder de kraan verspreiden bacteriën zich juist door de spetters, wat volgens het Voedingscentrum leidt tot grotere gezondheidsproblemen.
“Dat meer dan een kwart van de consumenten zegt dat ze rauwe kip wassen voordat ze het verder gebruiken, verbaasde ons wel,” aldus Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum.
“Juist het wassen van kip kan bacteriën verspreiden. Na het wassen worden bacteriën gevonden in de gootsteen, op het aanrecht of op de spullen die op het aanrecht liggen.”
“Gelukkig weten verreweg de meeste mensen dat je hygiënisch met kip moet omgaan en dat je het goed moet verhitten.”
Het is dus van groot belang om rauwe kip niet meer af te spoelen. “Kip is helaas een product waar veel mensen nog ziek van worden.”
“Het is goed om te weten dat je door jouw handelingen in de keuken een voedselinfectie kunt voorkomen,” aldus Van der Vossen.
Van der Vossen illustreert de gebrekkige kennis over kip met een voorbeeld. “Veel mensen wassen hun handen nadat ze kip hebben aangeraakt. Ze draaien de kraan open, wassen hun handen en draaien dan de kraan opnieuw dicht. Dan zitten de bacteriën gewoon weer op je handen. Dat alleen al is ‘killing’.”
In Suriname vinden ze het vreemd als je de kip niet eerst onder stromend water wast. Volgens hen is de kip onrein vanwege de hoge temperaturen als je deze niet eerst onder stromend water houdt.
“Dat is een gewoonte die generatie op generatie is overgedragen. Veel succes om dat te veranderen.”