Supermarkten stoppen met contant geld voor statiegeld: Veel mensen boos

sg 1jpg

In zowel Den Haag als Amsterdam ontstaat commotie doordat supermarkten weigeren contant statiegeld uit te keren, wat zorgt voor ontevredenheid onder klanten.

Consumentenbond waarschuwt klanten van deze drie supermarkten: Controleer je bon!

Opvallend is dat een Jumbo-vestiging in Loosduinen (Den Haag) klanten vereist om hun statiegeldbonnen te gebruiken bij het afrekenen van hun boodschappen.

Consumentenbond waarschuwt klanten van deze drie supermarkten: Controleer je bon!

Deze handelswijze gaat echter in tegen de voorschriften, bevestigt een woordvoerder van Statiegeld Nederland aan Omroep West.


Ter plaatse heeft de desbetreffende Jumbo bij de flessenautomaat aangegeven dat statiegeld niet contant wordt teruggegeven, maar wel kan worden verrekend met aankopen in de winkel.


De manager van de supermarkt rechtvaardigt deze aanpak door een gebrek aan wisselgeld aan te halen, aangezien de winkel slechts één keer per week contant geld ontvangt.


Hij verzekert dat dit ‘probleem’ snel zal worden opgelost en beschouwt de maatregel als een ’tijdelijke oplossing’.


Ondanks recensies op Google die aangeven dat het beleid al langere tijd van kracht is, wordt de bewering dat het slechts tijdelijk is betwijfeld.


In Amsterdam is er een vergelijkbaar probleem bij een Albert Heijn-filiaal. Vanaf 19 augustus zullen klanten hier geen contant geld meer ontvangen voor hun statiegeldbonnen.

Lonneke mag 2 jaar niet meer in de Albert Heijn komen: ‘Ik ga nooit meer naar de zelfscankassa’

Klanten kunnen er echter voor kiezen om het bedrag op hun rekening te laten storten of verrekenen met hun boodschappen.

Consumentenbond waarschuwt klanten van deze drie supermarkten: Controleer je bon!

Voor mensen zonder bankrekening, zoals daklozen, zijn deze opties echter problematisch, wat tot verontwaardiging bij buurtbewoners heeft geleid.


De controverse rond het niet-contant uitbetalen van statiegeld in deze supermarkten heeft felle reacties van consumenten veroorzaakt, die de maatregel als onrechtvaardig en in strijd met de regels beschouwen.

1. Deze opties zijn echter problematisch voor mensen zonder bankrekening.
2. Het bedrag kan de klant laten verrekenen met de boodschappen.
3. Verreken met de boodschappen of laten storten op de rekening…
4. Klanten zullen hier geen contant geld meer ontvangen voor hun statiegeldbonnen!
5. Het beleid is in strijd met de regels!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven